Sociedad

Els alcaldes demanen recursos per controlar qui omple les piscines: "no enviaré la policia local a comprovar-ho"

Batlles de diferents poblacions demanen recursos a la Generalitat i alguns ja apliquen mesures imaginatives com fer controls amb drons o baixar la pressió de l'aigua

Els alcaldes demanen recursos per controlar qui omple les piscines

Els alcaldes demanen recursos per controlar qui omple les piscines

07:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1681456285581/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona / Girona

"El que no farem és enviar policies a comprovar piscina per piscina si està plena o buida. Ho veig impensable". Qui parla és Joan Basagañas, alcalde de Sant Just Desvern, el municipi -juntament amb Begues- que més aigua consumeix per persona i dia a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. 130 litres, per ser concrets, quan altres poblacions en gasten menys de 90.

Preguntat per SER Catalunya sobre com controlar la despesa extra que representen les piscines, Basagañes confia en poder tenir dades d'Aigües de Barcelona, l'empresa subministradora, que li permetin controlar al detall. L'alcalde es reuneix aquesta setmana amb l'empresa subministradora del seu municipi, Aigües de Barcelona, per saber si pot accedir a les dades de consum dels seus veïns i saber qui gasta de manera insolidària en plena sequera.

La falta d'aigua es fa notar als embassaments catalans

El cas de Sant Just no és únic, ja que totes les poblacions amb un gran volum de piscines necessitaran saber qui l'omple de manera il·legal. Fer-ho el mes de febrer, quan estàvem en fase d'alerta per sequera, era legal. A partir del dia 1 de març, amb l'entrada oficial a la fase d'excepcionalitat, està prohibit. El govern va donarà via lliure a omplir piscines d'hotels, càmpings i comunitats de veïns. "Piscines col·lectives i comunitàries" és el terme que han fet servir tant el president de la Generalitat Pere Aragonès com la portaveu del govern Patrícia Plaja. En cap cas les particulars de cases unifamiliars.

Les Federacions de Municipis, indignades

La Federació de Municipis de Catalunya creu que la Generalitat és qui ha d'aportar els recursos per fer aquest control, ja que es tracta d'una normativa autonòmica i els pobles i ciutats no tenen manera de fer aquestes comprovacions. De fet el vicepresident de la FCM, Àlex Garrido (d'ERC) creu que "el control d'aquestes piscines privades no pot recaure altra vegada sobre els ajuntaments", ha dit en declaracions a aquesta emissora. A més a més, Garrido creu que és evident que si tot plegat queda en angle mort (els ajuntaments sense poder controlar i la Generalitat recordant que el control és competència municipal) pot ser que moltes piscines s'omplin de manera il·legal sense cap conseqüència.

Davant aquestes crítiques dels alcaldes, fonts de la conselleria d'Acció Climàtica recorden que ja treballen amb els municipis, que han mantingut més de 20 trobades amb 700 alts càrrecs municipals i que hi ha una subvenció de 50 milions d'euros destinats al coltron de l'abastament d'aigua. Aquestes fonts recorden que des dels dipòsits fins els domicilis, l'aigua és una competència municipal, i que el govern ja va recollir la demanda dels alcaldes d'obrir les piscines comunitàries com a refugi climàtic.

La Costa Brava busca solucions imaginatives

Els màxims responsables de municipis de la Costa Brava amb gran afluència de turistes també buscaran maneres de saber qui fa trampes gastant aigua de manera il·lícita. És el cas de Lloret de Mar, on hi ha gairebé 3.000 piscines (la ciutat que en té més de la província) i on la policia local està sobrevolant la zona amb drons per comprovar qui la té plena i qui no a dia d'avui. L'alcalde Albert Robert, en declaracions a SER Catalunya, admet que no és una feina fàcil, i té por de no poder recollir amb precisió les dades de consum. Explica que alguns comptadors encara són analògics, i per tant no computen la despesa amb la mateixa exactitud que els digitals, que a algunes zones ja són completament la majoria.

La costa de Begur, amb un gran volum de piscines privades / SOS Costa Brava

Un cas semblant és el de Begur, on gairebé hi ha una piscina per cada dos habitants, on estudien mesures més dràstiques. L'alcaldessa Maite Selva creu que "molta gent preferirà pagar la multa i continuar omplint la piscina, per tant estem mirant si hi ha manera de treure pressió de l'aigua i així limitar el consum", ha dit en declaracions a SER Catalunya. En tots dos casos, els alcaldes creuen que l'Agència Catalana de l'Aigua està aplicant mesures a corre-cuita que es podrien haver aplicat fa anys de manera més planificada.

D'ara fins l'estiu caldrà veure si els Ajuntaments aconsegueixen recollir aquesta informació i sancionar qui incompleixi la norma, tot i que de moment sembla un procés llunyà. Passa el mateix amb les sancions de la Generalitat als pobles i ciutats que gastin més aigua de la permesa: el govern ha deixat clar que vol que hi hagi sancions, però no ha especificat quan començaran a aplicar-les.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00