Ocio y cultura

Vint-i-cinc anys de Museu del Cinema a Girona

L'equipament celebra el primer quart de segle amb activitats durant tot l'any

Jordi Pons, director, davant del Museu del Cinema

Jordi Pons, director, davant del Museu del Cinema / BAF

Girona

Aquest 2023 se celebra el centenari de Tomàs Mallol, el centenari del cinema amateur i els vint-i-cinc anys de l'obertura del Museu del Cinema a Girona. És per això, que l'equipament commemorarà aquests aniversaris, amb un programa d'activitats i accions entre els mesos d'abril i de desembre, que tenen com a objectiu fer valdre la diversitat de l'acció cultural que ha desenvolupat i desenvolupa l'equipament.

Dues de les propostes principals tindran a veure amb la Col·lecció Tomàs Mallol. D’una banda, durant el mes de maig es farà pública una gravació inèdita en què el cineasta explica amb detall, i algunes anècdotes, molts dels objectes que conformen la seva col·lecció. La peça es difondrà repartida en 25 clips audiovisuals, que corresponen a 25 objectes o aparells, i que es publicaran de manera periòdica al canal de YouTube del Museu del Cinema. D'altra banda, el dia 14 de juny s'inaugurarà l'exposició temporal 'Centenaris: Tomàs Mallol i el cinema amateur (1923-2023)', comissariada per Albert Beorlegui, Jordi Pons i Montse Puigdevall, que es podrà veure fins a l'1 d'abril de 2024.

Entre els mesos de juliol i novembre, el programa inclourà diverses activitats adreçades a la ciutadania. Els dies 13 i 27 de juliol s’oferirà una visita guiada extraordinària per conèixer l’equipament. Sota el títol 'Inèdits, rareses i curiositats: el Museu del Cinema com mai te l'han explicat', la visita anirà a càrrec del director del Museu, Jordi Pons, i de la conservadora del Museu Montse Puigdevall, i s'aturarà en aquells objectes inèdits i únics -o gairebé únics- al món.

Tomàs Mallol, l'artífex del museu

L'origen del Museu del Cinema es troba en l'adquisició, el 28 de gener de 1994, de la Col·lecció Tomàs Mallol d'objectes cinematogràfics i precinematogràfics per part de l'Ajuntament de Girona. L’equipament cultural es va inaugurar al cap de quatre anys, el 8 d'abril de 1998, i va ser el primer de la seva especialitat a l'Estat espanyol, comparable pel que fa a la qualitat de la col·lecció i del projecte expositiu als principals museus de cinema d'Europa.

De tot això n'hem parlat amb el director del museu, Jordi Pons:

Jordi Pons, director del Museu del Cinema de Girona

15:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1683722396087/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad