Sociedad

Científics de la UdG descobreixen les propietats d'un component de la melanina, clau en la protecció solar

L'estudi, en col·laboració amb altres universitats, s'ha publicat a la revista Nature Chemistry

Lluís Blancafort, investigador de la UdG.

Lluís Blancafort, investigador de la UdG. / R.M.P.

Girona

Un equip científic de la Universitat de Girona (UdG) ha descobert les propietats d'un component de la melanina. En concret, es tracta de la indoloquinona, una molècula que es troba dins de la melanina i que resulta clau en la protecció solar. Els resultats són fruit de la col·laboració entre membres del grup Química Teòrica de Biosistemes (TCBioSys) de l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la UdG amb la McGill University de Montreal (Canadà) i l'Ohio State University (EUA). L'investigador que ha liderat l'estudi, Lluís Blancafort, assenyala que fins ara creien que la protección a la radiació es feia a través de molècules molt complexes i, en canvi ara "sabem que poden ser molt més senzilles".

Blancafort ha destacat que, gràcies a la descoberta, la comunitat científica tindrà l'oportunitat de preparar noves substàncies que tinguin funcions inspirades en la melanina, o de corregir disfuncions relacionades amb ella. A tal d'exemple, el científic ha ressaltat que la melanina podria estar relacionada amb l'Alzheimer o la sordesa, o a partir de la seva estructura es podran dissenyar components electrònics biocompatibles.

Per això, des de l'equip científic destaquen que el treball té un doble valor. "Hem identificat un ingredient molt important, i hem obert el camí per trobar més ingredients que ara per ara són desconeguts", ha remarcat Blancafort.

L'estudi s'ha publicat a la prestigiosa revista Nature Chemistry i és fruit de la col·laboració entre la UdG, la Universitat de McGill del Canadà liderada pel científic Jean-Philip Lumb i que ha dut a terme la síntesi de la indoloquinona. L'equip de Ohio State, liderat per Bern Kohler, ha determinat la seva propietat protectora.

Blancafort també ha volgut destacar la importancia de la bona comunicación que hi ha hagut entre les tres universitats.

Avui n'hem parlat a l'Aquí Girona.

Lluís Blancafort, UdG

09:39

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684328042235/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad