Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

Dret a l'oblit oncològic: "Aquest parèntesi no el tanques durant tota la vida"

La nova llei d'usuaris i consumidors reconeixerà el dret a no declarar que s'ha tingut càncer

Dret a l'oblit oncològic: "Aquest parèntesi no el tanques durant tota la vida"

Dret a l'oblit oncològic: "Aquest parèntesi no el tanques durant tota la vida"

12:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684324091709/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Pedro Sánchez va anunciar fa uns dies la inclusió a la llei d'usuaris i consumidors el dret de les persones que han superat un càncer a no ser discriminades quan volen contractar una hipoteca, fer-se una assegurança o renovar el permís de conduir. Des d'associacions de malalts de càncer s'ha reivindicat amb força al llarg dels anys la necessitat de poder passar pàgina i no donar més explicacions d'una malaltia superada ja fa uns anys.

Problemes amb l'assegurança, carnet de conduir i hipoteca

"El carnet de conduir em caducava i no vaig dir res del primer tractament de càncer, però quan em van prendre la pressió vaig haver d'explicar el que em passava realment", reconeix l'Antònia, que va superar una leucèmia l'any 1991 i a qui només li renovaven el carnet de conduir cada dos anys per haver superat un càncer. L'Antònia comenta també com, en un moment donat volia fer-se una assegurança i el càncer va tornar a ser un impediment: "Ja feia cinc anys que havia superat el càncer. Vam estar mirant diverses mútues i totes posaven impediments i fins i tot un company de feina del meu marit va recomanar-nos que no ens féssim socis".

L'accés a una hipoteca també és un dels principals problemes que pateixen les persones que han superat un càncer. L'Edu, a qui li van diagnosticar leucèmia amb 37 anys, explica les respostes que li va donar el personal bancari quan volia sol·licitar una hipoteca: "Vaig començar sense dir res, després ja vaig dir que era malalt de càncer i que havia passat una leucèmia. Em van dir que el segur de vida no me'l farien, ni la hipoteca i que m'hauria de buscar un avalador". En relació amb aquest tema ha afegit que: "Quan et trobes amb casos així veus que aquest parèntesi no el tanques durant tota la vida".

Negació històrica del dret a passar pàgina

Amb el reconeixement del dret a l'oblit oncològic moltes persones que van patir un càncer finalment podran passar pàgina. "Quan es contracta una mútua o una hipoteca et fan un qüestionari on dones informació sobre el teu passat i determinades malalties tenen conseqüències en aquests qüestionaris", explica Mònica Vilasau, professora dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC sobre com en certs procediments legals les empreses necessiten informació addicional a les dades bàsiques de la persona.

Sobre si aquest reconeixement arriba tard, Vilasau comenta que històricament això "suposa un prejudici i una discriminació per les persones que ho pateixen", però creu que limitar aquest dret només a l'oblit oncològic també pot ser una discriminació per persones que han superat altres malalties. La professora ha conclòs mencionant que les empreses han d'esborrar el rastre de la persona i no tenir en compte les dades anteriors: "La informació que l'empresa tingui no l'hauria de tenir en compte i seria impugnable si una empresa ho fa".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00