Sociedad

Es pot repetir el quadripartit de Figueres?

Lladó (ERC) vol revalidar el seu mandat, mentre Masquef (JUNTS), la força més votada el 2019, buscarà suports per ser alcalde

Eleccions municipals - Figueres

Eleccions municipals - Figueres

05:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684399788444/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Figueres

El cas de Figueres és digne d’estudiar a les facultats de ciències polítiques. A les eleccions del 2019 Junts -amb el fins llavors alcalde, Jordi Masquef al capdavant- va treure 8 dels 21 regidors del municipi, però un pacte a quatre bandes entre Esquerra, el PSC, la plataforma de veïns Canviem Figueres, i la CUP, amb la marca Guanyem Figueres, van fer alcalde a la candidata republicana, Agnès Lladó. L'actual alcaldessa va ser la primera batlle republicana en 44 anys i trencava una dinàmica de 12 anys de convergència governant a la ciutat.

Aquest govern quadripartit, però s'ha mantingut estable fins al dia d'avui. On hi ha hagut terrabastall ha estat a l'oposició. Tres dels vuit regidors de Junts van abandonar Masquef i van passar a ser regidors no adscrits perquè donaven suport al Partit Nacionalista Català de Marta Pascal.

Per aquestes eleccions, les cartes que es juguen seran similars perquè molts candidats a l’alcaldia de les últimes eleccions ara repeteixen. Ho fa Masquef per JUNTS. I l’actual alcaldessa, Agnès Lladó per Esquerra Republicana. També el vicealcalde del PSC, Pere Casellas.

Entre els principals canvis hi ha la candidatura Figueres Futur, amb els regidors no adscrits i l’ex número 2 de Masquef, Carles Arbolí al capdavant. I la desaparició de Canviem Figueres, amb l’únic regidor, Xavier Amiel, que s’incorpora a la llista d’Esquerra. La CUP abandona les sigles de Guanyem Figueres, i José Castellón deixa lloc a Xavier Colomer, com a alcaldable. Completen l'oferta electoral Ciutadans, amb Héctor Amelló, PP amb Angela Doménech, VOX amb Jordi Vivo, Figueres en comú Podem, amb Juan Rosillo i Figueres per la República, amb Núria Galimany. En total, fins a 10 llistes que vaticinen –de nou- un escenari de pactes.

Pactes per governar el segon municipi més gran de les comarques de Girona, només per darrere de la capital, on qüestions de seguretat, neteja i urbanisme tindran especial relleu.

Propostes electorals

Per la seva banda, l'actual alcaldessa, Agnès Lladó vol consolidar les polítiques impulsades durant aquest mandat. Com continuar posant diners en la inversió pública, estimular el dinamisme, i fer de Figueres, una ciutat referent en la formació professional.

També promoure la cohesió social, amb l'impuls d'un districte jove al Parc de les Aigües que funcioni com a espai de trobada pels joves, a més de la construcció d'una nova biblioteca, més funcional, a la mateixa ubicació. També propostes relacionades amb l'habitatge i la sostenibilitat, com augmentar el parc d'habitatge públic i generar més espais verds.

L'actual vicealcalde, el socialista Pere Casellas creu que el focus s'ha de posar en les coses ordinàries, com en la neteja i l'asfaltat dels carrers. I a part, veu la necessitat de consolidar una política de seguretat. Al programa del PSC també hi consta portar la universitat a Figueres i crear graus de formació professional en comerç i en turisme, dos sectors motor a la ciutat. També implementar polígons industrials dins del municipi, per tenir valor afegit i promoure llocs de treball qualificats.

Jordi Masquef, amb el lema "Ara toca que Figueres funcioni" presenta un programa amb propostes a tres velocitats. La primera: els temes que s'han d'atacar ja, com la neteja, o la seguretat. A mitjà termini, incidir en la cohesió social del municipi. I a llarg termini, es vol solucionar el que qualifiquen de "mals endèmics", com la Sala Edison, el castell de Sant Ferran i la supressió dels passos al centre de la ciutat.

Nova etapa urbanística

Un mandat veurem obrir les portes a la Casa Natal de Salvador Dalí i en urbanisme començarà una nova etapa perquè s'haurà de desplegar el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, recentment aprovat. L'últim era de fa 40 anys. Caldrà veure, a més, com evoluciona l'anunci del Ministeri de traslladar a Vilafant l'estació de tren, per on passa R11, que connecta la capital de l'Alt Empordà amb Girona i Barcelona, i que suposaria eliminar els passos de nivell al centre de la ciutat.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad