L'aplicació per comptabilitzar les feines de la llar: "Pot ser útil si es busca visibilitzar i sensibilitzar"
El Ministeri d'Igualtat vol posar en marxa una aplicació per comptabilitzar les feines de la llar d'homes i dones
L'aplicació per comptabilitzar les feines de la llar: "Pot ser útil si es busca visibilitzar i sensibilitzar"
12:57
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684407896102/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Segons un informe publicat per l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), les dones destinen a Espanya el doble d'hores que els homes a cuidar dels nens, netejar la casa, planificació familiar i anar a fer la compra. Des del Ministeri d'Igualtat es busca reduir aquesta xifra i han anunciat la posada en marxa d'una aplicació que comptabilitzarà les feines de la llar d'homes i dones.
Diferències generacionals
Les generacions més joves i les més adultes tenen visions diferenciades pel que fa al repartiment de les tasques de la llar. A l'Aquí Catalunya s'ha preguntat a persones de diverses generacions quina és la càrrega de feina domèstica que assumeixen i els homes més grans reconeixen ajudar a netejar a la cuina, però, així i tot, són les dones qui assumeixen la resta del treball. Els més joves expliquen com, per haver d'estudiar i no passar molt temps a casa, es fa complicat poder donar un cop de mà amb les tasques de la llar, tot i que n'hi ha alguns que assumeixen gran part de responsabilitat posant i traient el rentaplats, netejant i cuinant els diferents àpats.
Utilitat real de l'aplicació
"Depèn de l'objectiu pot ser útil si es busca visibilitzar i sensibilitzar la quantitat de temps que les persones dediquen a les tasques de la llar", explica Sara Moreno, sociòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona, en relació amb quins poden ser els efectes que tingui la posada en marxa de l'aplicació anunciada pel Ministeri d'Igualtat. La sociòloga ha esmentat que les dades més actualitzades a escala global dibuixen una tendència a dedicar menys temps a les tasques domèstiques en favor de la cura de les criatures. "No és que els homes facin més treball domèstic, sinó que les dones en fan una mica menys", comenta Sara Moreno, destacant que els homes han augmentat la seva participació en el procés de cura de les criatures i en les feines que tradicionalment tenen un millor reconeixement social com són fer la compra o cuinar.
Moreno afirma que: "Les diferents maneres de viure són complicades que una aplicació les canviï" i que cal analitzar aquestes dinàmiques socials des d'una variable generacional i de cicle vital. La sociòloga creu que les mesures més efectives per produir canvis en la societat són les polítiques socials: "Amb permisos de paternitat i maternitat que no són intercanviables, els homes es queden sols durant aquest permís i això pot provocar un canvi de xip en la manera d'organitzar les tasques i que es produeixi un canvi".