Sociedad

Es tripliquen els joves que busquen ajut psicològic a la UdL

Al curs 2020-21 van fer ús del servei d'atenció psicològica de la Universitat 55 estudiants i al curs següent, 155. La UdL, primera parada a Ponent de la campanya "En Parlem..." d'Ocell de Foc per acabar amb l'estigma de la salut mental dels joves

La campanya "En parlem..." d'Ocell de Foc Ponent consisteix en proporcionar un espai de conversa i plantejar qüestions que preocupen els joves com ara: un cop graduats, què fem?

Núria Bou (Ocell de Foc Ponent): "De la salut mental dels joves se n'ha de poder parlar amb normalitat".

10:52

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000044271/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

La salut mental dels joves comença a ser una qüestió d'anàlisi i preocupació de les institucions acadèmiques, com la UdL. No va ser fins a l'esclat de la pandèmia i les conseqüències que va comportar que en molts àmbits, també en l'universitari, es va fer patent que calia fer una mirada més profunda cap a la salut mental dels estudiants. I les dades corroboren aquesta preocupació. Segons la coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL, Núria Camps, van demanar atenció als serveis psicològics de la universitat un total de 55 alumnes el curs 2020-2021. "Al curs següent ja van ser 155". És a dir, en només un any es van triplicar les consultes, visites i peticions d'atenció individualitzada de joves d'al voltant 20 anys que presentaven cada cop més quadres d'"ansietat, depressió i angoixa".

Una enquesta per detectar i actuar

Segons Camps, aquesta situació també la viuen altres universitats. De fet, la Universitat de Lleida, en tant que membre de la Xarxa Vives (que reuneix 22 universitats, la majoria dels Països Catalans), compta amb un informe que recull una enquesta feta (en plena pandèmia) a més de 50.000 estudiants. En aquesta enquesta es preguntava les condicions de vida dels estudiants i (els qui van elaborar el qüestionari) es van veure obligats a introduir el tema de la salut mental que en anteriors edicions d'aquesta enquesta (que és bienal) mai s'hi havia introduït. I perquè? "Perquè totes les universitats estàvem dient el mateix. I allí ja es va posar de manifest una prevalença de depressions al voltant del 30% i d'angoixa del 23%". Davant d'un problema que va a més, "a finals de març, el Consell Interuniversitari de Catalunya juntament amb les dotze universitats catalanes van llançar una enquesta al conjunt de la comunitat universitària per saber quina és la qualitat de vida, benestar emocional i salut mental dels membres d'aquesta comunitat". Ara aquesta enquesta s'està elaborant i encara no se'n tenen resultats, però a partir d'aquí, de les dades que se n'obtinguin "volem fer una detecció i, dins de la detecció, trobar els grups més vulnerables. Un cop feta la identificació, fer dissenys i programar mesures de prevenció i l'actuació i intervenció tan precoç com sigui possible".

Campanya "En Parlem..."

Les dades facilitades per Núria Camps han coincidit amb la presentació avui al Campus de Cappont d'una campanya, titulada "En parlem ...", inclosa dins del projecte Ocell de Foc Ponent (del que en formen part nou institucions de l'àmbit social de Lleida com Talma, Quàlia, Intress, Troca/Reintegra, Prosec, La Maleta Creativa, Verge Blanca, Ilersis i Aspros) segons la qual es convida els joves a seure en unes butaques que trobaran a l'Edifici Polivalent i allí, amb missatges que estan escrits en cartolines retallades com si fossin bafarades de còmic, parlar de qüestions que poden provocar aquestes angoixes i depressions: "futur laboral, quan acabem un grau què fem, problemes d'emancipació, on acudir si tenim angoixes i altres problemes de salut mental..." explica Núria Bou, responsable del Servei de sensibilització i lluita contra l'estigma d'Ocell de Foc Ponent. Segons assegura, cal acabar amb l'estigma que encara persisteix a la societat quan es parla de problemes de salut mental i una manera de visibilitzar aquests problemes és aquesta campanya. Durant aquesta setmana estaran a la UdL i a partir d'aquí faran itinerància en diferents punts de les comarques de Ponent, com Balaguer, Mollerussa, Tàrrega, la Segarra... perquè pugui arribar al màxim número de joves, siguin estudiants universitaris com no. De fet, afegeix Bou, la campanya està dirigida a joves d'entre 16 i 30 anys.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00