Sociedad

Gairebé el 98% de les ocupacions són en pisos buits

El 2022 es van denunciar 159 ocupacions en domicilis habitats, el 60% dels quals primeres residències. Suposa un 2% dels casos.

Panorámica de pisos en la ciudad de Barcelona. / David Zorrakino - Europa Press - Archivo EUROPA PRESS

Barcelona

El 97,7% de les ocupacions que es van denunciar l'any passat a Catalunya eren en pisos buits o deshabitats. Segons dades del Departament d'Interior a les que ha accedit SER CATALUNYA, en total, l'any passat es van denunciar 6.863 ocupacions, gairebé una per hora. Només un percentatge ínfim corresponia a pisos habitats.

Un 2,3% dels habitatges ocupats l'any passat eren la residència habitual o d'estiueig d'algú. En xifres absolutes, es tracta de 159 domicilis, dels quals el 40% eren segones residències, concentrades sobretot a les comarques de Girona i al Camp de Tarragona. La resta, 97 propietats, eren primeres residències. En aquests casos, segons el Departament d'Interior, s'actua de forma immediata.

"En els domicilis habitats, s'actua immediatament perquè estem dins del cas de la flagrància; els ocupants són expulsats de forma immediata del domicili", aclareix el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena en declaracions a SER CATALUNYA. El conseller afegeix que no hi ha cap legislació que determini un límit de temps per actuar: "El que es diu de les 48 hores és un mite: El que determina que es pugui o no treure una persona que ocupa un domicili és el concepte de delicte flagrant". Un concepte, el de la flagrància, que segons el conseller, caldria aclarir legislativament.

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior: "En casos de pisos habitats, s'actua de forma immediata"

00:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684953193255/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Hi ha unes ocupacions que tenen un component delictiu i aquí és on calen canvis legislatius perquè la policia i els jutges puguin actuar de forma més ràpida i més eficaç", assegura Elena en relació amb les ocupacions en les quals es produeix una altra activitat delinqüencial o que generen "problemes de convivència".

Les dades, descrites en el gràfic anterior, segons Interior, trenquen alguns mites: "Demostren que hi ha una campanya que no és real". "La llegenda urbana que fa córrer la dreta intentant convèncer l'opinió pública que si vas a comprar el pa t'ocuparan l'habitatge és una falsedat", assegura Elena, fent referència als 97 casos d'ocupacions del domicili habitual d'algú, el 1,41% de les ocupacions denunciades. La xifra equival a una ocupació d'una primera residència cada quatre dies.

Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior: "Cal més claretat perquè policies i jutges actuin"

01:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684953269195/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fonts policials expliquen que moltes d'aquestes ocupacions de pisos habitats, de residències habituals, es fan per error, ja que els qui entren al domicili ho fan pensant que es tracta d'un habitatge buit. El Departament d'Interior no té dades sobre quant es triga de mitjana a recuperar el pis per part de la propietat, malgrat que insisteixen que és immediat. La conselleria es resisteix a admetre un "problema" amb les ocupacions; asseguren que el que hi ha és "un problema amb l'habitatge".

"Hi ha molts pisos buits, a conseqüència de la crisi del 2008. A partir d'aquí hi ha moltes ocupacions, algunes de caràcter social i altres de caràcter delictiu i, en aquestes darreres, cal més claredat legislativa perquè l'autoritat policial i judicial pugui actuar", afirma el conseller. "Una part molt important de les ocupacions provenen de situacions de vulnerabilitat social i, en aquests casos, la seva resolució respon a polítiques d'habitatge", afegeix.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
  •