Sociedad

La sequera i la descarbonització centren la jornada Món Millor a Tarragona

L'esdeveniment compta amb experts de múltiples àmbits

Tarragona

La sequera ha estat un dels principals temes de la jornada 'Món Millor' d'enguany a Tarragona. El professor de la URV Enric Aguilar, director també de l'Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat i Canvi Climàtic, creu que "les restriccions són un fracàs de la planificació", que cal treballar amb antel·lació i apunta a l'educació "com una eina fonamental per conscienciar i canviar els hàbits". Des de la institució que capitaneja s'està treballant amb el sector turístic, fent processos participatius i generant patrons d'estalvi.

Debat sobre la sequera / Eva Hidalgo

Precisament estalvi és el que duu a terme des de fa deu anys Aitasa amb l'aigua regenerada de la química, gairebé un 20% de l'ús global actual i amb l'objectiu de duplicar-ho en els propers anys, tal i com ha explicat el conseller Delegat, Marc Fargas.

D'altra banda, el president del Consorci d'Aigües de Tarragona, Joan Alsinet, ha apel·lat a un consum responsable i ha demanat als ajuntaments que apostin més per la reutilització, dissenyant polítiques públiques per aprofitar l'aigua de les depuradores.

La transició energètica i descarbonització

La indústria petroquímica té el gran repte de la descarbonització en els propers anys, de reconvertir els processos industrials i fer una transició per arribar al compliment de les directives europees. L'hidrogen verd és un dels grans vectors per arribar-hi, tal i com ha detallat la directora gerent de l'AEQT, Maria Mas. La Vall de l'Hidrogen treballa precisament en aquest repte. El director de l'oficina tècnica, Isaac Justícia, diu que fa tres anys que va sorgir el projecte i ara s'està accelerant, amb fronts encara per resoldre com ara l'emmaguetzematge.

Segona taula rodona de la jornada / Eva Hidalgo

El Port de Tarragona treballa per aconseguir una petjada de carboni 0 l'any 2030. S'està treballant per electrificar els molls o que els creuers es puguin connectar a la xarxa elèctrica, una energia que ha de ser verda i que es produirà a través de plaques solars. Un dels reptes serà l'emmaguetzematge tal i com ha explicat el responsable de Seguretat Industrial i Transició Energètica, Xavier Quintana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00