El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Quan cedeixes la veu a la IA, perds tot el control"

Dues de les veus més conegudes de la ràdio catalana, l'Isidre Sánchez i Josep Aguilar, han rebutjat cedir la seva veu per 20.000 dòlars

Barcelona

Més enllà de les notícies i els programes, quan engegues la ràdio, hi trobes veus tan conegudes i familiars que, encara que no els hi posem cara ni nom, són com de la família. Dues d'aquestes veus carregades de personalitat, que escoltem des de fa anys a la ràdio són les de l'Isidre Sánchez i Josep Aguilar, dos dels molts locutors que han dit que no als 20.000 dòlars que un banc de veus nord-americà els va oferir per cedir la seva veu a una intel·ligència artificial. Ells havien de posar la veu i entrenar, d'aquesta manera, a la màquina, però s'hi van negar. Ho expliquen a El Balcó, juntament amb Fernando Navas, advocat especialitzat en noves tecnologies a Navas&Cusí.

Vendre l'ànima a la IA

Tant l'Isidre com en Josep, que són locutors des dels anys 80, van rebre aquesta oferta de milers de dòlars per cedir la seva veu a una empresa d'intel·ligència artificial, i com ells, molts. Primer van fer un training, pel qual van pagar-los uns 2000 dòlars i després els van demanar si permetien que "aquelles locucions fossin definitives". Si haguessin dit que sí "es tanca el tema" i les gravacions "passen a ser absolutament de la seva propietat". Aquí és on rau el problema, els dos locutors coincideixen en què això suposa "pa per avui i fam per demà", perquè "cedeixes tots els drets i ho fan servir com volen". Això suposaria que, en un futur, si un client volgués utilitzar la seva veu, ho podria fer accedint a la IA i ells es quedarien sense feina ni beneficis pels drets.

Seria com vendre l'ànima a la IA: "vens més que l'ànima perquè després fan el que volen amb la teva veu", explica l'Isidre, "pots estar locutant un text que tu et negaries a fer". En Josep també ha apuntat que quan fas locucions, "et paguen per gravació i per tenir els drets un determinat temps", però això amb la IA no és així, ja que quan la cedeixes, pot "utilitzar les veus de manera indiscriminada". El locutor també ha destacat que "perds el control de la teva veu" i a "decidir si vols fer una feina o no".

Cal regulació

Tot i que aquesta realitat encara és lluny, ja que la IA encara no pot substituir, de moment, la veu d'un locutor, periodista o actor, segueix inquietant, perquè tot apunta que en un futur podrà passar. Legalment, neix un problema i és que "la veu és com el teu nom", explica l'advocat Fernando Navas, per tant, "no la pot fer servir qualsevol persona". A més, l'advocat alerta que tenint la veu de les persones pot portar a "estafar algun familiar".

Navas consiera que cal més regulació: "la IA imitant veus no pot ser, s'ha de limitar d'alguna manera". També els dos locutors, que apunten que s'hauria de "remunerar la utilització de la veu", tantes vegades com s'utilitza. A més, Navas, també creu que actualment "hi ha bancs de veus que fan servir locucions sense el seu consentiment", les públiques, les que surten per televisió o ràdio, "no per imitar-los, però per entrenar una altra veu".

Sobre la firma

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

  Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra.

   
  • Cadena SER

  •  
  Programación
  •  
  Ver todos los boletines
  Cadena SER

  Hoy por Hoy

  Àngels Barceló

  Comparte

  Compartir desde el minuto: 00:00