El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Treure la millor nota a la selectivitat no m'ha servit de res"

Tres de les millors notes de la selectivitat han explicat a El Balcó què fan ara i com d'important ha estat ser les primeres a les PAU

Barcelona

Demà comença la selectivitat. Dimecres, dijous i divendres s'examinaran de les PAU gairebé 42.000 estudiants catalans, tot un rècord. De la selectivitat en surt una part de la nota d'accés a la universitat, el 40%, que fa mitjana amb la del Batxillerat, que val el 60%. La gran majoria, si no tots, es conformen a poder estudiar allò que volen, però alguns aconsegueixen treure autèntiques notasses. Els que superen un 9 de la fase general, la de les assignatures comunes, seran reconeguts pel govern de la Generalitat, però després hi ha els qui aconsegueixen la millor nota de Catalunya. La Marta Bernadet, la Patrícia Torres i la Gemma Muñoz van ser la nota més alta del seu any. Avui a El Balcó volem parlar amb elles per saber com els va la vida i si els ha servit d'alguna cosa.

La millor nota, només per celebrar

Un 10, un 9,8 i un 9,9. Aquestes són les notes de la Marta, que es va examinar l'any 2022; la Patrícia, de la promoció del 2016; i la Gemma, que va fer la selectivitat ara fa 10 anys. Pel que fa a la Gemma, va decidir estudiar la carrera de "traducció i interpretació", una carrera en què "no necessites gaire nota" i, per tant, "no va suposar cap diferència". Per la traductora, el fet d'haver tret la millor nota l'any 2013 no li ha "servit de res en el tema professional", però sí per "celebrar-ho amb els amics i la família". Malgrat tot, va acabar la carrera a la UAB, va estar treballant 6 anys a Alemanya com a traductora i estudiant el màster d'Interpretació de Conferències, i després d'un any de pràctiques a Luxemburg, a la Comissió Europea, ha tornat a Catalunya on s'ha fet autònoma i està buscant els seus propis clients. La nota aquí tampoc l'utilitza perquè "no és una cosa que es posi al currículum"

Pel que fa a la Patrícia, tampoc ha servit, tot i que ella sí que ho té en el currículum: "és una cosa que s'havia de posar, era un mèrit, tot i que no ha servit de res", explica. Ella ha estudiat un doble grau de Bioquímica i Biologia Molecular i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, un màster en Ciències del Sistema Nerviós i el curs vinent començarà, si tot va bé, un doctorat en Neurociències amb una beca del CSIC. Està complint el seu somni des de petita.

I la Marta, la més jove de les tres, va decidir estudiar medicina, una carrera amb una nota de tall alta: "jo vaig estudiar per arribar a la nota". Tenir la més alta de Catalunya, en canvi, és només una "anècdota general" però que "no ha estat un gran canvi". Ara porta un curs de medicina, li agrada molt la carrera, però no era una aspiració de petita. Ho va descobrir quan va patir una lesió al genoll i la van operar que va veure que "potser" li agradaria "això de ser metge o inclús fisioterapeuta", que era la seva segona opció. La futura metgessa no esperava que li anés tan bé, però tampoc pensava molt en com li aniria: "jo anava a la sele dient que si m'anava bé aniria a medicina, i si no a fisio". Ara estudia amb el Ramon Bernades, que també va treure un 10 el mateix any.

Pràcticament sense nervis

Totes tres han coincidit en el fet que no van passar nervis excessius. La Gemma recorda que "estava nerviosa", però que una vegada fet el primer examen ja va veure "que és un tràmit". La Patrícia va passar un vespre com els de cada setmana: "vaig entrenar, a sopar i a dormir, estava tot fet". Ella explica que recorda gent "fent l'últim repàs" abans de l'examen, però ella pensava que ja portava "dos anys preparant-se" i que només era "un examen". I els pocs nervis que va tenir la Marta van ser per si s'aixecava "a l'hora i no feia tard" o per si es "deixava el DNI".

Nou rècord d'alumnes a les PAU

Prop de 42.000 alumnes estan fent la prova d'accés a la universitat els dies 7, 8 i 9 juny. La d'enguany havia de ser la darrera selectivitat amb el model actual, però la decisió del Ministeri d'Educació de congelar el decret que havia de regular el nou model fa que ningú s'atreveixi a pronosticar què passarà al 2024.

Sobre la firma

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

  Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra.

   
  • Cadena SER

  •  
  Programación
  •  
  Ver todos los boletines
  Cadena SER

  Hoy por Hoy

  Àngels Barceló

  Comparte

  Compartir desde el minuto: 00:00