Sociedad

Els patinets elèctrics tornaran al transport públic amb restriccions

L'Autoritat del Transport Metropolità es planteja allargar el veto a aquests vehicles de mobilitat personal més enllà de l'1 d'agost mentre redacta el reglament que reguli la presència d'aquests vehicles de mobilitat personal a trens i busos

Barcelona

Els patinets elèctrics tornaran al transport públic, però ho faran amb restriccions. L'Autoritat del Transport Metropolità va decretar un veto de 6 mesos, de l'1 de febrer a l'1 d'agost, per estudiar com minimitzar els riscos de portar aquest vehicle de mobilitat personal a trens i autobusos. De moment, tenen clar que no podran circular en hora punta, però encara no s'ha pres la decisió definitiva i és possible que la prohibició s'hagi d'allargar per redactar una normativa i actualitzar protocols d'actuació. Ho van explicar tècnics de l'ATM durant el congrés més important de transport públic a nivell mundial que se celebra a Barcelona, organitzat per la UITP.

El director de l'àrea de Mobilitat de l'Autoritat del Transport Metropolità, Lluís Alegre, va explicar que en l'àmbit europeu no existeix una normativa, ni hi ha consens, sobre el que s'ha de fer per minimitzar els riscos dels patinets al transport públic. Hi ha ciutats com Londres on directament s'ha prohibit la presència d'aquests vehicles de mobilitat personal a trens i autobusos, però d'altres estan estudiant com compatibilitzar els patinets amb la seguretat dels viatgers. L'ATM aposta perquè puguin tornar al transport públic, però tenen bastant clar que no podran viatjar en hora punta, com passa ara amb les bicicletes. També es plantegen habilitar espais específics als trens per a aquests vehicles de mobilitat personal i que no es puguin carregar durant el trajecte. Una altra de les coses que tenen sobre la taula és que només puguin pujar els vehicles que compleixin les condicions tècniques que la DGT demanarà a partir del 2024 i que garanteixen, per exemple, bateries més segures.

El risc zero no existeix

A més de les condicions que s'exigiran als usuaris del patinet, els operadors de transport públic també hauran d'adaptar els seus protocols per determinar molt bé com actuar en cas que una bateria exploti com va passar al novembre en un vagó de Ferrocarrils de la Generalitat. Aquell incident, gravat per les càmeres del tren, va permetre veure com el foc es propaga ràpidament, de manera que, un dels principals riscos és que l'explosió i posterior incendi es produeixin en un túnel o un tram soterrat on l'evacuació dels passatgers no és tan fàcil.

Amb tot, el director de l'àrea de Mobilitat de l'ATM, Lluís Alegre, explicava que el risc zero no existeix, però que és responsabilitat de les administracions i dels operadors de transport públic reduir les possibilitats que l'incendi es produeixi i, sobretot, donar una resposta adequada, si es produeix el foc, per minimitzar els danys.

El Consell d'Administració de l'ATM és qui haurà de prendre la decisió definitiva sobre com i quan tornen els patinets al transport públic. Ara ja tenen els informes que van demanar per determinar la toxicitat del fum que provoquen les explosions de les bateries. Però també han d'analitzar si s'ha de redactar un reglament específic i com s'ha de fer, de manera que és possible que la prohibició s'allargui més enllà de l'1 d'agost.

L'ATM ha demanat a organitzacions com l'European Metropolitan Transport Authorities o la Unió Internacional de Trasport Públic que pressionin perquè es faci una normativa a nivell europeu.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00