Llapis de memòriaLlapis de memòria
Ocio y cultura

Xavier Febrés: "No vaig voler conèixer a Josep Pla"

Dels més de cinquanta llibres que ha publicat, mitja dotzena tracten sobre la figura de Pla

Llapis de memòria de Xavier Febrés (12/06/2023)

Llapis de memòria de Xavier Febrés (12/06/2023)

01:00:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/ser_cat_llapisdememoria_20230612_150000_160000/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui hem connectat les cançons del Llapis de Memòria del periodista i escriptor Xavier Febrés, que acaba de publicar el llibre "L'Exprés de París".

La primera cançó que hem escoltat és el tango Mano a Mano de Carlos Gardel; "soc un gran apassionat del tango i, de fet, he escrit diversos llibres que tracten sobre el tango. Podria haver escollit molts tangos, però he triat aquest de Gardel perquè, precisament, va debutar com a cantant a Barcelona deu anys abans de morir en un accident aeri a Colòmbia. El tango va ser tot un fenomen a Europa, i Barcelona va ser coneguda com "la tercera pàtria del tango" durant els anys vint". Tot seguit ha sonat l'havanera Luz Que Brillas de Port Bo, un tema que el trasllada al Baix Empordà; "de petit estiuejava a Calella de Palafrugell. Quan ja era adult, després d'uns anys a Bèlgica i a Barcelona, em vaig instal·lar a Palafrugell. A més a més, he publicat tres llibres relacionats amb les havaneres".

La Valse A Mille Temps de Jacques Brell és la següent cançó que hem trobat al Llapis de Memòria del Xavier Febrés; "em recorda la meva estada a Bèlgica. Vaig anar-hi amb vint anys a fer una ampliació dels meus estudis de periodisme, vaig trobar feina i m'hi vaig quedar fins als vint-i-vuit. Allà em vaig casar i vaig tenir la meva primera filla. Mentre Espanya vivia l'època fosca del franquisme, jo a Bèlgica em sentia lliure i europeu". A continuació ha sonat Crec de Jordi Barre; "quan vaig tornar de Bèlgica, com que escrivia en francès, vaig aconseguir feina de corresponsal a Barcelona pel diari "L'Independant" de Perpinyà. Des d'aleshores tinc molta vinculació amb la Catalunya del Nord i vaig tenir la gran sort de fer-me amic del Jordi Barre".

I encara hem tingut temps d'escoltar tres cançons més del Llapis de Memòria del Xavier Febrés: Il Cuore E Uno Zingaro de Nicola di Bari -"soc un enamorat d'Itàlia i la seva cultura"-, Perquè La Gent S'avorreix Tant de Joan Manel Serrat -"vaig casar-me en segones núpcies amb la Patrícia Gabancho, que era argentina, i allà Serrat és un autèntic Déu"- i, per acabar, ha sonat Preludi Suite N1 Per A Cello Solo de Johan Sebastian Bach -"em recorda l'època que vaig ser cap de premsa de la UB i l'Auditori"-.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00