Sociedad

Els nous trens de Rodalies començaran a circular a primers del 2025

Incorporaran wifi i tindran 12 portes a cada banda per facilitar la pujada i baixada de viatgers i reduir així el temps d'espera a les estacions

Santa Perpètua de Mogoda

Els nous trens de Rodalies començaran a circular l'any 2025. Els responsables d'Alstom, l'empresa que fabrica 49 dels 101 combois que Renfe ha encarregat per a Catalunya, han explicat avui que tindran wifi i més portes per escurçar el temps de pujada i baixada de viatgers. Ho han fet en un acte amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el president de Renfe, Raül Blanco, a Santa Perpètua de Mogoda.

A finals de l'any que ve està previst que es facin les primeres proves amb els trens de Rodalies, que està fabricant Alstom, perquè comencin a donar servei, progressivament, a partir del 2025. El centenar de trens que ha encarregat Renfe a Alstom, Caf i Stadler substituiran les unitats més antigues i incrementaran el nombre de trens, passant dels 270 actuals a més de 300.

Imatge virtual dels futurs trens de Rodalies fabricats per Alstom

Imatge virtual dels futurs trens de Rodalies fabricats per Alstom / Alstom España

Els nous combois incorporaran les tecnologies més modernes, segons ha explicat Miguel Ángel Martí, director del projecte Renfe Gran Capacitat d'Alstom Espanya. A nivell usuari hi haurà algunes novetats destacades: tindran wifi, pis baix, per fer-los totalment accessibles, i 12 portes per banda per fer més ràpida la pujada i baixada de viatgers. De fet, el president de Renfe, Raül Blanco, ha assegurat que amb l'estalvi de temps a les estacions fins i tot hi podria haver algun increment de freqüències.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha destacat que els nous combois aportaran també més fiabilitat al servei i permetran transportar més passatgers. Segons el president de Renfe, si ara els Rodalies traslladen entre 600 i 700 viatgers, els nous trens oferiran fins a 900 places. També són combois preparats per circular en doble composició, de manera que en hora punta es preveuen capacitats de fins a 1.800 persones.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, acompanyada de directors d'Alstom Espanya i el president de Renfe, Raül Blanco

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, acompanyada de directors d'Alstom Espanya i el president de Renfe, Raül Blanco / mònica peinado

Raquel Sánchez també ha posat en valor la compra de trens, recordant que durant els governs del PP no se'n va encarregar cap. I ha insistit que els 350 trens encarregats per millorar diferents serveis a Espanya contribuiran a millorar la mobilitat, igual que les inversions que s'estan fent en la infraestructura ferroviària. En aquest sentit, ha recordat que s'han executat obres per valor de 1.000 milions del Pla de Rodalies i projectes i obres en marxa que sumen 2.200 milions.

Esperant el tall de circulació pel desdoblament de l'R3

Les obres de desdoblament de la línia R3 entre Parets del Vallès i La Garriga obligaran a tallar la circulació de trens durant alguns mesos. El primer tall està previst per aquest estiu, però la directora de Rodalies, Mayte Castillo, ha explicat que encara no s'ha decidit la data concreta. Depèn, entre altres coses, de la construcció d'un taller de manteniment a Ripoll que permeti fer les revisions rutinàries dels trens que no podran arribar fins a Barcelona.

Renfe establirà un pla de transport alternatiu per als viatgers de la línia R3.

Pendents de l’informe de la incidència de Gavà

Preguntada per les causes del trencament de la catenària a Gavà i l'incendi posterior que va deixar sense senyalització el tram fins a Castelldefels, la ministra Raquel Sánchez ha insistit que l'informe està pendent de les proves d'un laboratori. I ha assegurat que, tan bon punt estigui enllestit, es farà públic.

Recordem que la incidència a Gavà va afectar durant 3 setmanes la circulació de trens de l’R2Sud i els trens regionals de Tarragona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00