Sociedad

Només un de cada 3 excel·lents del batxillerat es manté a les PAU

Un estudi de l'Observatori del sistema universitari alerta que tots els instituts, però molt especialment els concertats i privats inflen les notes dels seus alumnes.

Un grup d'alumnes espera instruccions per començar les proves d'accés a la Universitat (PAU) a la UB / Soledad Domínguez

Barcelona

L'informe, que s'ha fet a partir de les dades recollides entre els anys 2015 i 2022 al Sistema Integrat de Informació Universitària (SIIU), constata que a tot l'estat les notes mitjanes dels alumnes de batxillerat són substancialment més altes que les que obtenen els mateixos estudiants a la fase general de les PAU. Però les diferències són encara més significatives en funció de si l'alumne ha estudiat en un centre públic, concertat o privat. Als centres públics de tot l'estat, el 17,9% dels alumnes de batxillerat van obtenir l'any 2022 una mitjana d'entre 9 i 10 punts. Als centres concertats, el percentatge puja fins al 23 % dels alumnes i als centres privats, són gairebé 3 de cada 10 els alumnes excel·lents. L'evolució de les notes excel·lents ha estat fulgurant. En 7 anys, el volum d'estudiants amb una mitjana per sobre de 9 ha augmentat un 11 % en els centres privats i concertats i un 7,8 % en els centres públics.

Aquest alt volum d'alumnes brillants no es consolida però a les proves d'accés a la Universitat, perquè en el cas de Catalunya només un de cada tres alumnes amb una mitjana per sobre de 9 a l'institut és capaç de mantenir aquesta nota a la fase general de les PAU. En el conjunt de l'estat el percentatge d'alumnes excel·lents passa del 20'5% que obtenen més d'un 9 al batxillerat, al 5'9% que mantenen aquesta nota en la prova d'accés a la universitat.

L'autora de l'estudi, la catedràtica Vera Sacristán alerta que hi ha diferències substancials en la generositat amb què el professorat dels centres privats i concertats puntua als seus alumnes "i això té conseqüències en l'equitat" perquè la mitjana del batxillerat suposa un 60 % de la nota d'accés a la universitat.

Les dades revelen també grans diferències entre les qualificacions de batxillerat dels estudiants segons la comunitat autònoma on estudien. L'any 2022 Catalunya va situar-se a la penúltima posició pel que fa al percentatge d'estudiants que van treure excel·lent al batxillerat. Només ho va aconseguir el 13,3% dels alumnes, set punts per sota de la mitjana de tot l'estat, que va ser del 20,5%. A l'altre extrem, Múrcia i Canàries van ser les dues comunitats on els instituts van ser més generosos a l'hora d'avaluar als seus alumnes. En totes dues comunitats, el percentatge d'alumnes excel·lents es va situar per sobre del 28% del total. Però com passa també a Catalunya, aquesta excel·lència es redueix molt quan els alumnes fan les proves d'accés a la universitat. A Múrcia els excel·lents cauen 20 punts percentuals i a Canàries 22.A la mitjana de l'estat, només un de cada 4 alumnes excel·lents al batxillerat ho és també a la fase general de les PAU.

Per tot plegat, Sacristán ha reclamat més transparència i que es facin públics els resultats de batxillerat i PAU de tots els centres educatius, que es reequilibri el pes que tenen les notes de batxillerat en l'accés a la universitat, donant més importància a la prova externa que és "anònima, objectiva i regulada amb uns criteris de correció" que afegeix, haurien de ser més homogenis i coordinats entre les diferents comunitats autònomes.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00