Sociedad

Mossos i Agents Rurals revisen les càmeres de seguretat de Portbou per trobar als responsables de l'incendi

Els Bombers extingeixen el foc de l'Alt Empordà que ha cremat 573 hectàrees i ha causat pèrdues de fins a 25.000 euros a hostals i restaurants de Portbou i Colera

Extingit l'incendi de Portbou i Colera: la investigació i les conseqüències

Extingit l'incendi de Portbou i Colera: la investigació i les conseqüències

05:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691499543356/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona / Portbou

Els Mossos d'Esquadra s'han sumat a la investigació sobre les causes del major incendi d'aquest estiu fins ara, el que ha consumit 573 hectàrees entre Portbou i Colera. Segons ha pogut saber SER CATALUNYA, la policia catalana i els Agents Rurals estan revisant les càmeres de seguretat per identificar tothom que va accedir o sortir de la zona d'inici del foc. La prioritat ara, un cop extingit l'incendi, és aclarir si va ser un foc intencionat o involuntari.

Els agents estan buidant les càmeres de seguretat de Portbou per trobar indicis de les causes del foc. En especial, serà clau una càmera concreta. La càmera que enfoca l'accés de la zona coneguda com a Riera Amunt, un punt per on s'ha de passar per arribar al lloc on va començar l'incendi. Segons la investigació dels Agents Rurals, el foc va iniciar-se a una zona de 15 metres quadrats a mig quilòmetre del pantà de Portbou, a prop de Mas Budellés. Es tracta d'una freqüentada per excursionistes o gent que va a passejar o córrer. D'allà, el foc es va acabar propagant i consumint gairebé 600 hectàrees.

Càmeres que enfoquen el túnel que accedeix a la zona on es va iniciar l'incendi de Portbou / Ramon Iglesias

Els Agents Rurals estan treballant ja en coordinació amb l'Ajuntament de Portbou, però sobretot amb els Mossos d'Esquadra de la regió de Girona per si es desprenen responsabilitats penals de l'incendi. La prioritat ara és mirar d'identificar tothom que va entrar o sortir de la zona, perquè fa dies que han quedat descartades totalment les causes naturals. No va ser un llamp, ni una espurna d'alguna línia elèctrica el que va provocar l'incendi.

Pèrdues de fins a 25.000 euros en cancel·lacions

A l'aturada del subministrament elèctric i d'aigua a Portbou, cal sumar-li els talls de carretera i la por a l'incendi, que han provocat que la majoria dels turistes cancel·lessin les reserves a hotels i restaurants tant a Portbou com a Colera. Les pèrdues arriben als 25.000 euros en alguns establiments com el d'un hostal de Colera. "Cada dia rebem trucades d'anul·lacions", lamenta la Maria José, la seva propietària. "Ens han anul·lat entre un 40 i un 50% de les reserves", afegeix.

En Domingo, propietari d'un restaurant de Portbou, també ha fet un primer recompte de pèrdues. "Atenem entre 80 i 90 persones. Tenim un tiquet mig d'entre 90 i 100 euros per persona. Així hem perdut entre 8.000 i 10.000 euros", assegura. Els empresaris demanen ajuda a les administracions per fer front a l'impacte del foc en un dels caps de setmana de més activitat turística.

Gael Rodríguez, alcalde de Portbou

00:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691499178686/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"L'Ajuntament de Portbou és un ajuntament petit amb molt pocs recursos així que ara la feina precisament és coordinar-nos amb la resta d'administracions i treballar un fons de recuperació per contribuir a ajudar a tots els afectats", explica a SER CATALUNYA l'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez.

El foc ha cremat 1 km de fibra òptica

Les companyies telefòniques treballen per solucionar els problemes de connexió a causa de l'incendi de Portbou. Segons ha informat Telefònica al consistori, el foc ha cremat més d'un quilòmetre de cable de fibra òptica i 25 pals elèctrics. Els danys a la xarxa són més greus del previst en la primera valoració i, per tant, les feines s'allargaran. Segons l'Ajuntament, es treballa en una solució temporal per proporcionar connexió de la manera més ràpida possible fins que no s’hagi reparat completament la xarxa cremada.

Extingit l'incendi més gran de l'estiu

Quatre dies després, els Bombers han donat per extingit l'incendi de Portbou i Colera aquest dimarts al migdia. Des d'aquest diumenge al matí no s'havien registrat revifalles i per això dilluns a primera hora el van donar per controlat. Arran d'aquest canvi de fase, ja es van aixecar les restriccions de trànsit a l'N-260 que hi havia vigents. Una quinzena de dotacions remullaven la zona i aquest matí havia quedat només dues dotacions revisant el perímetre. Finalment, quan faltaven dos minuts per la una del migdia, els Bombers han anunciat que el foc ja s'havia extingit. En total s'han cremat 573 hectàrees, 387 de les quals a Colera i 185 a Portbou.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00