Sociedad

La massificació turística augmenta els riscos d'exclusió social

És el que diu un estudi liderat per la Universitat Rovira i virgili de Tarragona que ha analitzat vuit ciutats europees durant quatre anys

Turistes a Barcelona / cedida

Tarragona

Les desigualtats incrementen, així com l'esclusió residencial i les dificultats de mobilitat quan hi ha un turisme massiu i sense control. El projecte Smartdest ha posat la lupa damunt de Barcelona, Àmsterdam o Torí, entre d'altres, per investigar causes i conseqüències.

En relació a l'habitatge, es posa d'exemple la intensificació dels habitatges d'ús turístic a la ciutat comptal i el risc per les condicions residencials cap als col·lectius més vulnerables, com joves o dones amb nens.

Pel que fa a la mobilitat, els investigadors apunten que en les ciutats analitzades, la gran especialització turística dels centres històrics està generant patrons de mobilitat ineficient i socialment excloent. D'aquesta manera, a Ciutat Vella (Barcelona), Miséricordia (Lisboa) i els centres històrics d'Amsterdam i Venècia, els antics residents perden accés a béns de consum assequibles, a serveis essencials, a xarxes socials de solidaritat i a espai públic de qualitat.

D'altra banda, també assenyala que l'ocupació en el sector turístic és més precària que en qualsevol altre sector de l'economia i els seus treballadors són els que pitjor ho tenen.

L'estudi, liderat pel Grup de Recerca d'Anàlisi Territorial i Estudis Turístics del Departament de Geografia de la URV i amb la participació de dotze institucions de set països europeus, ha rebut finançament europeu a través del programa H2020

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
  •  
Ver todos los boletines
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00