Política

Ester Capella: el ministeri haurà d'explicar d'on treu els diners per pagar el manteniment d'autovies i autopistes

El Govern espanyol descarta la implantació d'un sistema de 'peatges' per circular per vies d'alta capacitat i, a canvi, es compromet davant d'Europa a impulsar mesures per incrementar el transport de mercaderies en tren

Imatge de l'AP-7 / Cadena Ser

Barcelona

La consellera de Territori, Ester Capella, assegura que el ministeri haurà d'explicar d'on traurà els diners per pagar el manteniment de les autovies i les autopistes que ja no tenen peatge. El ministeri de Transports s'havia compromès a implantar un sistema de pagament per ús per aconseguir ingressos que es destinarien a aquestes actuacions. Però ara ha pactat amb la Comissió Europea que no establirà cap mena de pagament per circular per aquestes vies d'alta capacitat i, en el seu lloc, per aconseguir reduir la contaminació, aplicarà mesures per incentivar el transport de mercaderies en tren.

Capella, en declaracions a TVE Catalunya, ha dit que "quan el Govern acorda evitar que 'qui contamina paga' o 'qui usa paga', haurà d'explicar d'on sortiran les misses". La Generalitat s'ha mostrat partidària d'aplicar una vinyeta que serveixi per finançar el manteniment d'autopistes i autovies. La proposta de Catalunya era fer una mena de tarifa plana que cada vehicle pagaria i que permetria circular per qualsevol via durant un període determinat. Algunes de les crítiques a aquesta fórmula van ser que no era just perquè es pagaria el mateix, sense tenir en compte els quilòmetres que recorreria cada vehicle. Però els autors de la proposta defensaven que aquest sistema permetria una aplicació immediata.

En un moment determinat, Catalunya havia plantejat la possibilitat d'implantar la vinyeta només a Catalunya, però van considerar que suposaria un greuge dels ciutadans catalans respecte als de la resta d'Espanya.

Incentius al transport de mercaderies en tren

Segons afirma el compromís del Govern amb Brussel·les, la llei de mobilitat que ha de fer el govern contemplarà com a mínim: l'obligació d'implantar un programa de desenvolupament d'autopistes ferroviàries en aquells corredors en què resulti viable i hi hagi un interès empresarial pel seu desenvolupament; La bonificació dels cànons ferroviaris per als trànsits de mercaderies durant un període mínim de 5 anys; i el desenvolupament d'un programa de suport al transport ferroviari de mercaderies, que inclourà mesures d'incentiu al canvi modal de la carretera al ferrocarril i l'impulso a la modernització i innovació al sector del transport ferroviari.

El tren sí que paga peatge

L'associació Promoció del Transport Públic ha criticat la decisió que ha pres el ministeri suposa mantenir el greuge del transport ferroviari respecte al que es fa per carretera. El president de PTP, Adrià Ramírez, diu que no es paga per circular per carretera, però els trens sí que paguen un 'peatge', un canon per circular per les vies. Posa com a exemple el cànon que paguen els trens que circulen pel túnel del Pertús i que és "especialment alt".

Ramírez celebra que hi hagi bonificacions dels canons ferroviaris, però creu que anem al revés: si les carreteres les paguem entre tots, les vies ferroviàries també les hauríem de pagar entre tots.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00