El BalcóEl Balcó
Sociedad

"Demanant passo vergonya, venent llibres no"

La Cristina denuncia a El Balcó com cada dia la desallotgen per venda ambulant de llibres, l'Ajuntament defensa que el que fa és il·legal

"Demanant passo vergonya, venent llibres no"

"Demanant passo vergonya, venent llibres no"

22:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1695664421121/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La Cristina té 35 anys i en fa vuit que monta cada matí, amb la seva parella, el Guillem, una parada de llibres de tota mena: antics i molt llegits, altres de pocs anys enrere. Posa un plàstic i, damunt, hi col·loca files de llibres, unes sis o set, on afegeix, a vegades, objectes com joguines, elements decoratius, sandàlies... Molts barcelonins han vist segurament la Cristina i el Guillem al carrer Astúries, just a tocar de la sortida del metro Fontana, una de les més concorregudes de la ciutat. Des de fa moltes setmanes, gairebé cada dia, arriba la Guàrdia Urbana i els fa desmuntar la parada. La Cristina desa tots els llibres a les bosses, i l'endemà torna a muntar la parada.

Guanyar-se la vida

"Molts dies acabo de muntar cap a les 11 i gairebé ja arriben", explica la Cristina, que porta tres mesos sense descans, diàriament la Guàrdia Urbana la desallotja. Ella creu que no truca cap veí, perquè fa molts anys que està allà i mai s'ha barallat amb ningú, ni amb els comerços del voltant: "amb les botigues també tenim bon rotllo". Ella ho atribueix al canvi de govern municipal: "han estat anys fent com qui no veu, no hem tingut problemes fins ara", que és quan més ho necessiten, perquè han trobat un sostre on viure, i tenen despeses.

"Els veïns m'ajuden molt i em donen un cop de mà". Els donen menjar, llençols, els deixen diners que després tornen, i també li faciliten els llibres per vendre. Tot va començar un Sant Jordi, quan un veí li va baixar a la Cristina un carro de llibres: "els vaig posar i els vaig vendre", i des d'aleshores. Per la Cristina, poder guanyar-se la vida és clau: "dona molta més dignitat vendre llibres que demanar caritat".

Ella defensa que no es nega a pagar impostos per poder vendre. De fet, fa anys va aconseguir un permís, però no li van voler renovar, així que va decidir seguir venent, sense permís ni llicència. Ara tenen prevista una reunió amb l'Ajuntament per poder aconseguir un permís, els veïns també l'estan ajudant amb això.

Fora del sistema

La Cristina creu que està fora del sistema. L'última vegada que va intentar trobar feina va tirar molts currículums i només va "aconseguir una entrevista", on no la van agafar. A més, es queixa que si tingués un sou tot aniria a pagar les multes que li han posat tots aquests anys per "colar-se al metro i vendre llibres", una xifra que és de més de 15.000 euros: "si algun dia començo a treballar, em trauran tots els diners de la nòmina i no ho trobo just".

Malgrat tot, ella es considera "llibretera": "jo he après molt de la meva feina", i en un futur li agradaria obrir una llibreria que, sens dubte, tindria un nom relacionat amb el rock, la seva segona passió.

La versió de l'Ajuntament i la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana té clar que el que fa la Cristina és "venda ambulant" i, per tant és il·legal perquè hi ha una, diuen, per una banda, "ocupació de l'espai públic" i, per l'altra una "activitat econòmica il·lícita": A més, des del cos defensen que si els agents no fessin fora la Cristina i passessin de llarg, estarien cometent un delicte de prevaricació.

Sobre la venda ambulant, l'ordenança municipal d'usos de les vies i els espais públics constata que és il·legal qualsevol venda que faci una persona que no estigui autoritzada, és a dir, sense llicència; també aquella venda que es faci en un lloc o moment en el temps que no estigui autoritzat o bé fer-ho sense tenir la llicència visible, en cas que es tingui.

La Cristina va arribar a tenir una autorització provisional, segons ha pogut confirmar El Balcó, però no és el mateix que una llicència. Des de l'Ajuntament, han explicat que si bé es va donar aquesta autorització a la Cristina en un moment donat, a l'hora de decidir sobre la renovació, van decidir no renovar-la perquè no es complien els requisits. El consistori, però, no ha especificat quins requisits són aquests ni tampoc què va canviar des del moment que li van donar fins que decidiexen no renovar-li.

Sobre la firma

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

  Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme i Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra.

   
  • Cadena SER

  •  
  Programación
  Cadena SER

  Hoy por Hoy

  Àngels Barceló

  Comparte

  Compartir desde el minuto: 00:00