Economía y negocios

Adif adjudica a Ferrovial les obres de soterrament de l'R2 a Montcada i Reixac

Els treballs, que costaran 540 milions d'euros, transformaran la ciutat i suposaran una millora en l'explotació ferroviària d'aquesta línia.

Un pas a nivell a Montcada i Reixac / ACN

Barcelona

Important pas endavant en el projecte de soterrament de les vies de l'R2 a Montcada i Reixac. Finalment, l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) ha adjudicat aquest dimarts les obres. Les ha encarregat a una UTE formada per Comsa, FCC i Ferrovial per 540 milions d'euros. Aquesta actuació fa anys que es reivindica i suposarà, a més d'una transformació urbanística de la ciutat, una millora en l'explotació ferroviària d'aquesta línia.

El projecte de soterrament preveu la construcció d'un túnel de 4 quilòmetres de llarg que incorporarà una tercera via per augmentar la capacitat en aquest tram i per fer, per exemple, que els trens semidirectes puguin avançar els que s'aturen a totes les estacions, reduint així els seus temps de viatge. L'actuació preveu també la construcció d'una nova estació soterrada que substituirà l'actual.

Les obres també incrementaran la seguretat perquè eliminaran dos passos a nivell en una línia amb una elevada freqüència de pas de trens.

El projecte suma anys de retard

Després d'anys de retard, les obres del soterrament es van licitar a la primavera del 2022. La mateixa ministra de Transports, ara en funcions, Raquel Sánchez, va visitar l'Ajuntament de Montcada i Reixac per anunciar-ho. Però la Confederació Nacional de la Construcció va presentar un recurs contra el plec de condicions d'aquest concurs perquè considerava que el pressupost era massa baix, tenint en compte l'encariment de les matèries primeres que s'havia produït. Així que el procediment es va haver de repetir. La segona licitació es va fer el novembre del 2022 amb un pressupost que havia passat de 465 milions d'euros a 621 milions.

Quatre grups optaven a adjudicar-se aquestes obres, una de les més importants que té entre mans Adif. La proposta de la Unió Temporal d'Empreses formada per Comsa, FCC i Ferrovial va obtenir la millor puntuació tècnica, però hi havia una altra UTE que presentava una oferta econòmica més baixa. Tant, que Adif la considerava baixa temerària. Tot i això, en lloc de descartar-la i adjudicar l'obra a Ferrovial, que acabava de traslladar la seva seu als Països Baixos, Adif va demanar un informe extern a l'enginyeria Geocontrol perquè determinés si amb un pressupost tan ajustat com el que presentaven els competidors de Ferrovial l'obra era viable. Després de 4 mesos d'anàlisis la conclusió ha estat que no i les obres s'han adjudicat a Ferrovial.

Remodelació de Montcada-Bifurcació

El consell d'administració d'Adif també ha adjudicat el contracte per remodelar l'estació de Montcada Bifurcació per 30 milions d'euros. L'objectiu d'aquesta actuació és incrementar la capacitat de les línies R3, R4, R7 i R12. El projecte també fa totalment accessibles les instal·lacions: es fa un nou pas inferior per a vianants i es remodelen les andanes.

També es millorarà la capacitat per estacionar trens de Rodalies i Regionals amb la previsió de traslladar fins a Montcada Bifurcació el final i inici de recorregut d'algunes de les línies de mitja distància que ara acaben a l'Estació de França. I també podrà acollir els trens que arribin fins l'aeroport del Prat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00