Fútbol

El jutge atribueix al Barça i als Negreira un delicte de suborn i assegura que els pagaments del club van aconseguir els efectes arbitrals desitjats

L'auto afirma que els pagaments es van fer "amb tota claredat" perquè l'exvicepresident dels àrbitres utilitzés la seva influència per beneficiar el club culer

Un agente, a la entrada de las oficinas del FC Barcelona. / Getty Images

Barcelona

En una interlocutòria que ha estat notificada avui a les parts, el jutge exposa que la corrupció esportiva, que és el delicte que s'atribuïa fins ara als investigats, és un delicte que es comet entre particulars i que en el cas Negreira encaixa millor el delicte de suborn, que es dóna quan un particular paga a un funcionari o autoritat pública per obtenir un favor a canvi.

Segons el jutge, el cas suposa un delicte de suborn perquè encara que Negreira, sobre el paper, era el vicepresident d'una entitat privada com el Comitè Tècnic d'Àrbitres, en realitat, diu el magistrat, compleix tots els requisits perquè se'l consideri com un funcionari públic a nivell penal.

A més, el magistrat escriu a la interlocutòria que, de fet, per condemnar el Barça en un hipotètic judici ni tan sols caldria que arribi a demostrar-se que va adulterar la competició perquè el delicte de suborn queda consumat quan es paga a un funcionari perquè en faci un favor, independentment de si aquest es realitza finalment o no.

La principal conseqüència d'aquest canvi és que si finalment es jutja el Barça per aquest delicte de suborn, que preveu penes de presó d'entre 2 i 4 anys, el judici aconseguirà un jurat popular format per 9 ciutadans que serà qui decidirà si el Barça va delinquir o no.

A més, el magistrat és molt dur en les afirmacions que fa a la interlocutòria. Diu textualment, per exemple, que els indicis recollits fins ara demostren "per lògica" que els pagaments realitzats pel Barça a Negreira entre el 2001 i el 2018 van produir els efectes arbitrals que desitjava el club culer i que això va generar una desigualtat de tracte respecte a els altres equips de la lliga espanyola i una corrupció sistèmica a l'arbitratge espanyol.

La interlocutòria afegeix que en les properes setmanes un informe que està elaborant la Guàrdia Civil podrà corroborar amb més indicis les deduccions que ara fa el jutge per lògica.

El jutge assegura que no es creu la versió del Barça quan diu que va pagar a Negreira per fer-li uns informes arbitrals. L'acte assegura que els pagaments es van fer "amb tota claredat" perquè l'exvicepresident dels àrbitres utilitzés la seva influència en la designació dels àrbitres per beneficiar el club culer.

El jutge recorda també a la interlocutòria que quan el Barça va prescindir dels serveis de Negreira el 2018, l'exvicepresident dels àrbitres va enviar un correu electrònic al club dient que si no el seguien pagant revelaria uns fets que podien perjudicar el club. que el magistrat infereix que Negreira tenia consciència que s?havien produït uns fets il·lícits en benefici del Barça.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00