Sociedad

Només 68 dels 970 carrers de Girona tenen nom de dona

330 carrers homenatgen a homes i la resta, 571, tenen noms "neutres" dedicats a oficis, muntanyes o altres municipis

Carrer Santa Clara, Girona

Carrer Santa Clara, Girona / BAF

Girona

La desigualtat entre homes i dones també es fa palès al nomenclàtor de la ciutat de Girona. La representació femenina no arriba ni al 10%: només 68 carrers dels prop de 1.000 que hi ha registrats tenen noms de dones, segons la web de dades obertes de l'Ajuntament.

Dels 970 carrers i places de la ciutat, més de la meitat (571) tenen noms "neutres", dedicats a oficis, muntanyes, noms de poblacions veïnes, altres països, rius o illes. De la resta d'espais (399), 330 estan dedicats a homes i només 68 a dones. És a dir, per cada carrer que porta un nom de dona, n'hi ha quatre amb un nom d'home. Hi ha un cas de carrer dedicat a una parella: el carrer de Fidel de Palau i Lola de Can Vert, al barri de Palau Sacosta.

Si agafem els carrers amb un nomenclàtor femení, un terç (21) homenatgen a Santes o Mares de Déu, tres a reines (Isabel la Catòlica, Reina Joana i Sibil·la de Fortià) i 40 són espais dedicats a dones amb nom i cognom. D'aquestes, moltes estan estretament lligades amb la ciutat de Girona, com Esperança Bru, activista cultural, que va promoure l'accés de les dones a l'educació; Antònia Adroher, primera regidora de l'Ajuntament de Girona, durant la Guerra Civil; Francina Boris, primera locutora d'aquesta casa, Ràdio Girona o Aurora Bertrana, escriptora i dona avançada al seu temps, filla del també escriptor Prudenci Bertrana.

"Els noms dels carrers és un reflex de la societat" ha explicat als micròfons de Ràdio Girona l'arxiver municipal, Lluís-Esteve Casellas. "La figura que predomina ha estat durant molts anys la de l'home i en la història també. Per tant, en el moment que la ciutat es va anar construint, les persones que es van voler homenatjar van ser figures masculines". Malgrat això, ha destacat que sobretot a partir de la segona meitat del segle passat, "la figura femenina es va començar a reivindicar i es van recuperar noms de dones per assignar-los a carrers i places".

Tot això provoca un greuge comparatiu. Els espais amb noms de dones són nous i, per tant, estan ubicats més a la perifèria. "Canviar el nom d'un carrer cèntric és molt complicat pels veïns, les activitats econòmiques i professionals. No és un tema senzill" ha apuntat l'arxiver.

Qui escull els noms dels carrers?

L'òrgan encarregat d'assignar els noms als nous espais de la ciutat de Girona és la Comissió del Nomenclàtor. Un equip format per tècnics de l'arxiu i també per polítics municipals. Ells s'encarreguen de recollir les propostes d'entitats i de la població en general, avaluen "la seva la idoneïtat" i finalment, els noms s'han d'aprovar per ple.

A partir de la setmana que ve, a l'Aquí Girona, repassarem qui són aquestes persones que posen nom a les places i als carrers de Girona.

Radiografia del nomenclàtor de Girona

07:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1696254721026/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A "Qui era...? Un passeig pel nomenclàtor de Girona" expliquem qui eren les persones que posen nom a les places, carrers i edificis de Girona. És una secció paritària, però el nomenclàtor gironí no ho és. Amb l'ajuda de l'Arxiu Municipal de Girona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00