Ocio y cultura

"En molts llocs, els que van manar al final del franquisme van continuar fent-ho amb la democràcia i van aprofitar aquell poder"

Miquel Riera publica 'L'ombra dels ocellots' i ens porta a l'Empordà dels despropòsits urbanístics del final del franquisme i els inicis de la democràcia

L'autor, Miquel Riera.

L'autor, Miquel Riera. / La Campana

Girona

Miquel Riera acaba de publicar la seva primera novel·la, L'ombra dels ocellots. L'escenari és Vilavella, un municipi inventat de l'Empordà que recorda poderosament Torroella de Montgrí i l'Estartit però que, segons Riera, podria ser perfectament l'Escala, Begur, Calonge o Tossa.

Aquí, l'últim alcalde franquista, Nandu Sureda, s'afanya a deixar lligat un projecte urbanístic en un espai d'interès natural que ha de donar molts dividends a amics i coneguts i ho ha de fer abans de les primeres eleccions municipals i abans que la Generalitat prengui control de l'urbanisme i sigui més difícil manegar-hi.

La manera de fer de l'alcalde en aquell trànsit de l'antic règim a la democràcia i l'oposició de l'incipient moviment ecologista, liderat per un jove 'pelut' i els seus amics, son el motor d'un relat que ens porta a una època, finals dels setanta, i una manera de fer de la que encara en patim les conseqüències i que Riera va viure intensament com a activista i també com a periodista.

I és que L'ombra dels ocellots podria ser perfectament la cara B de l'exposició fotogràfica del propi Riera, Costa Esbravada, que es pot veure a l'Escala aquests dies. El text es va començar a gestar molt abans, adverteix l'escriptor, però han acabat anant en paral·lel.

El relat barreja personatges de ficció amb d'altres que van protagonitzar aquells moments, com l'ecologista Jordi Sargatal, o el propi Jordi Pujol, que apareix intentant 'pescar' per al seu partit al popular alcalde de Vilavella, sense importar-li gaire que hagués nedat amb comoditat en les aigües del franquisme o que el seu catalanisme fos dubtós.

Miquel Riera, escriptor

12:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1697545793538/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00