Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

La meitat dels adolescents estan pendents del mòbil mentre estudien o fan deures

Un estudi de la Universitat de Girona i la UOC constata que el 70% dels nens i nenes d'entre 10 i 15 anys tenen mòbil i el 60% no té cap pauta d'ús

La doctora Merche Martín Perpiñá

La doctora Merche Martín Perpiñá / LinkedIn

Girona

Un estudi de la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya que inclou una enquesta feta a sis centres d'ESO i Batxillerat (tant públics com concertats) de l'Alt Empordà el 2019 constatava que el 50% contesten missatges amb el mòbil mentre estudien o fan deures. L'enquesta també va revelar que el 70% dels escolars d'entre 10 i 15 anys tenen telèfon mòbil i que el 60% no tenen cap pauta d'ús marcada pels pares.

Algunes d'aquestes dades que han servit de base per a l'estudi surten de la tesi doctoral de la psicòloga sanitària i professora de psicologia de la UdG, Merche Martín Perpiñá, amb qui hem conversat aquesta tarda a l'Aquí Girona.

Martín Perpiñá no es mostra partidària de prohibir els mòbils fins als 16 anys com demana un grup cada cop més nombrós de pares, sinó de "regular i donar pautes". Postposar l'accés a una tecnologia que és tan present ara i que ho seguirà sent en el futur pot ser contraproduent, segons la seva opinió. Ara bé, com adverteix Martín Perpiñá, aquestes pautes han d'anar acompanyades "d'un exemple d'ús" per part dels pares.

Un altre aspecte preocupant és que la meitat dels enquestats admetien que contestaven missatges de mòbil mentre feien deures o estudiaven: "l'índex de multitasking és elevat, hem de ser responsables i saber fer entendre que no és eficient fer més d'una tasca a la vegada", explica la professora de psicologia de la UdG, que afegeix que aquest dèficit d'atenció pot derivar en problemes acadèmics.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.

Merche Martín Perpiñá, psicòloga

11:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699363450655/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00