Ocio y cultura

Xavier Pla: "A vegades un llibre periodístic com aquest ens pot ajudar tant o més a entendre el passat que no pas un llibre d'història"

Destino publica 'Josep Pla, la inflació alemanya 1923-1924' amb 88 cròniques de la crisi alemanya posterior a la Primera Guerra Mundial

Xavier Pla als estudis de Ràdio Girona.

Xavier Pla als estudis de Ràdio Girona. / R.M.P.

Girona

L'editorial Destino acaba de publicar 'Josep Pla, La inflació alemanya 1923-1924', on hi recull 88 de les cròniques que el periodista i escriptor empordanès va publicar al diari La Publicitat explicant el desgavell polític, social i econòmic de l'Alemanya que va perdre la Primera Guerra Mundial i covava l'ou de la serp del nazisme.

Pla, un periodista de només 26 anys en aquell moment, però ja amb experiència a París, Roma o Lisboa entre d'altres, recorre amb el seu col·lega Eugeni Xammar els punts calents del país, com la conca del Ruhr -ocupada per belgues i francesos per assegurar-se el cobrament de la factura de guerra que va imposar el tractat de Versalles- o Baviera, on assisteixen en directe al Putsch de Munic protagonitzat per un Adolf Hitler, de qui Pla diu en aquell moment que és "un histèric del nacionalisme", "un barret de rialles sense sentit del ridícul" però del que n'acaba copsant la perillositat i l'amenaça que suposava per al poble jueu 10 anys abans de què arribés al poder i 15 o 16 abans que comencés una de les catàstrofes humanes més grans de la història.

Però, sobretot, el llibre és un tractat d'economia domèstica per fer entendre a no iniciats el tobogan d'oscil·lacions que va viure la moneda alemanya aquells dies i la dificultat que comportava gestionar la vida diària amb valors de milions de marcs que es depreciaven o es disparaven en tan sols 24 hores. De fet, Pla diu en un dels articles que aquells dies, a Alemanya "tothom era una mica economistes" i que els encarregats de donar l'estadística del preu de la vida no tenien "prou alè per córrer en paral·lel al marc".

La selecció d'articles l'ha fet el director de la Càtedra Josep Pla de Literatura i Periodisme de la Universitat de Girona, Xavier Pla, i va acompanyada d'un pròleg escrit pel catedràtic Josep Maria Fradera. En una entrevista a l'Aquí Girona, Xavier Pla destaca la qualitat de les peces per part "d'un jove periodista que encara no era ni escriptor" però que ja "era conscient que està vivint uns fets que tindran una trascendència històrica". En opinió de Xavier Pla, la recopilació constitueix un document ideal per entendre la realitat alemanya de fa cent anys molt més que no pas algun llibre d'història.

Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí.

Xavier Pla, director de la Càtedra Josep Pla

17:40

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1700142328374/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00