Sociedad

Soledat no volguda amb gent gran a Barcelona: "Aquí sento que he renascut"

Un grup de persones grans comparteix dinars i fa activitats conjuntament en un projecte de l'Ajuntament per combatre aquest sentiment

REPORTATGE. Soledat no volguda a Barcelona

REPORTATGE. Soledat no volguda a Barcelona

01:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1701091294962/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Són dos quarts d'onze del matí d'un dimarts qualsevol. Al barri Torre de Baró, a Barcelona, un grup d'unes vint persones grans es troba per esmorzar en una cafeteria de la zona. Allà les esperen la Marta i la Mirta, les responsables del programa "Soledat No Volguda Zona Nord", un projecte emmarcat en el pla de barris de l'Ajuntament per combatre aquest sentiment.

A mesura que van arribant, se saluden, s'abracen i escullen on seure. Demanen l'esmorzar, una xocolata amb xurros, i mentre esperen que els el portin parlen de tot: dels nets, de la biblioteca, de fer ganxet. No hi són tots perquè alguns dels habituals tenen visita al metge, a Vall d'Hebron. L'objectiu del dia és posar-se d'acord, que no sempre és senzill, per a la següent trobada: un dinar compartit. La Marta Filella, la directora del servei, intenta posar ordre perquè han de decidir què cuinaran. Algunes de les opcions són fricandó i arròs amb llet.

El grup de soledat no volguda va començar com a prova pilot fa més d'un any a tres barris de Barcelona, un dels quals Torre de Baró. Amb el temps, s'ha consolidat i ara s'ampliarà en quatre zones més. "Em sento a gust, sento que he renascut. Aquí parlo amb amistats de fa anys. Nosaltres vam muntar el barri" explica la Núria, de 79 anys. Ha viscut tota la vida allà mateix. El seu marit, a qui va cuidar durant 16 anys, es va morir, i a ella li va costar molt sortir de casa sense ell. "Jo no sortia. Estava morta, me'n vaig anar amb el meu marit. Vaig trobar la Marta, em vaig mirar al mirall i vaig veure que estava viva" diu emocionada. Una amiga li va recomanar que s'apuntés a fer activitats al centre cívic i d'aquí va arribar al grup.

En el cas de la Guadalupe, de la mateixa edat, la seva entrada a "la família" va ser a través del seu marit. A l'Alejandro el van apuntar perquè té alzheimer. A les activitats, hi van sempre tots dos. A ella li agrada especialment la companyia que els fa la Marta: "És molt bona, és molt simpàtica. Ens ho posa tot molt fàcil" diu mentre explica com és la relació amb el seu marit des que està malalt. "Em segueix a tot arreu. No em deixa ni un segon. Posa els coixins bé 20 vegades" detalla. La Guadalupe no s'oblida tampoc de mencionar els seus fills i encara menys les seves netes: "Una ja és mestra. Venen perquè els ensenyi a cuinar".

Al barri, des de fa set anys, també hi viu la Blanca. Tant ella com el seu marit van a les trobades del grup de soledat no volguda. La Blanca té molt clar perquè ho fan: "Ens distraiem, conversem, riem... Fem amistats... La Marta és molt bona. Ens porta a passeig". Ella també reconeix que el fet de compartir temps amb "la família" fa que estigui millor: "Parlem de qualsevol de les nostres coses, sobre com érem quan érem joves...".

Un barri de gent gran

La gran majoria de gent fa molts anys és a Torre de Baró. Les veïnes expliquen que hi van anar a viure després de casar-se. "Quan nosaltres vam venir només hi havia el nostre carrer. Tota la resta s'ha anat fent" diu la Guadalupe. La situació de la Núria és semblant. En el seu cas, valora la relació que hi ha amb la gent jove del barri: "Hi ha joventut bona. Hi ha 'feelings' que dieu ara. No sé com explicar-ho".

Els joves també se senten sols

El projecte, que s'ampliarà en fins a set barris de Barcelona, vol arribar també a la gent jove. Per això, una de les pròximes activitats que es faran serà compartir una tarda amb voluntaris perquè els ensenyin a utilitzar el mòbil i perquè la gent gran els ensenyi, per exemple, a cuinar. "Els últims estudis demostren, per sorpresa, que hi ha soledat entre joves i adolescents" explica la directora del servei. Per aquest motiu, volen fer créixer la proposta. "És donar-los l'espai perquè es puguin ajuntar" diu Filella.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00