Sociedad

El Govern proposa sancionar Renfe amb 700.000 euros per deficiències d'informació a l'usuari durant l'avaria de Gavà

Els inspectors de l'Agència Catalana de Consum van detectar punts d'atenció al client tancats o que es venien bitllets a les màquines automàtiques per a trajectes suprimits o que els trens semidirectes s'aturaven a totes les estacions.

El presidente de la Generalitat, Pere Aragonés, amb el conseller de Territori, Juli Fernàndez, i el director general de Conservació i Mantenimient d'Adif, Ángel Contreras al maig de 2023 EFE/Andreu Dalmau / Andreu Dalmau EFE

Barcelona

El Govern proposa sancionar Renfe amb 700.000 euros per deficiències en la informació que l'operadora donava els usuaris durant l'avaria registrada a Gavà el passat mes de maig. Un incendi en un quadre de senyals va afectar la circulació d'aquesta línia de Rodalies i dels regionals de Tarragona i això va obligar primer a tallar la circulació i després a fer passar molts menys trens del que és habitual.

Els inspectors de l'Agència Catalana de Consum van detectar punts d'atenció al client tancats o que es venien bitllets a les màquines automàtiques per a trajectes suprimits o que els trens que es presentaven com a semidirectes s'aturaven a totes les estacions. Per això, Consum imputa a la companyia pràctiques comercials deslleials per induir els consumidors, per acció o per omissió, a tenir un comportament econòmic que d’una altra manera no haurien tingut (és a dir, comprar bitllets per a trajectes que a la pràctica ja havien estat anul·lats o que es veien afectats greument per les incidències en el servei).

Aquest organisme de la Generalitat també assegura que l’alteració social greu provocada pels fets, que va generar desconfiança en els consumidors, i la posició prevalent de Renfe com a operador dominant en el sector, es consideren fets agreujants.

Hi ha més expedients en tràmit que podrien fer pujar encara més l'import total de la possible sanció.

Renfe recorrerà aquesta proposta de sanció

Ara, segons han explicat fonts de l'Agència Catalana del Consum a SER Catalunya, Renfe té 10 dies per presentar al·legacions abans que la Generalitat tanqui l'expedient sancionador. Antonio Carmona, portaveu de Renfe, ha admès a aquesta emissora que quan rebin l'expedient ho analitzaran i estudiaran si presenten algun recurs de disconformitat. "Analitzarem la proposta de sanció, parlarem amb la Generalitat i estudiarem presentar-hi al·legacions". Carmona assegura que es donava tota la informació disponible als viatgers a mesura que es modificaven els serveis en una situació molt complicada.

L'avaria en qüestió es va produir l'1 de maig passat a Gavà. Una de les hipòtesis dels tècnics d'Adif era que un llamp hagués trencat el cable de la catenària que, alhora, hauria incendiat el quadre de senyalitzacions. Però l'informe final de les causes, que va avançar SER Catalunya, va concloure que el desgast de la catenària per la falta d'una peça va fer caure el cable, que per mala sort va impactar sobre un senyal i es va generar un incendi al quadre de senyalitzacions perquè el que hauria d'haver funcionat com a presa de terra no ho va fer perquè havia estat vandalitzat hores abans.

L'informe també recollia que la darrera revisió de la catenària es va fer 18 mesos abans. A conseqüència de l'incendi, la circulació de l'R2 sud va quedar greument afectada i durant unes tres setmanes van circular, de manera progressiva, entre un i quatre trens per hora i sentit fins que el 20 de maig es va poder restablir el servei.

Carles Couso

Carles Couso

M'agrada preguntar i explicar històries. Periodista a SER Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00