Sociedad

El laberint judicial d'Endesa pels ocells que moren als cables d'alta tensió

Aquest any han mort gairebé 750 aus electrocutades, entre 2 i 3 cada dia. Endesa té causes obertes a jutjats de Vic i Tarragona i 200 expedients de la Generalitat que, de moment, es resolen a favor de l'empresa

Per què moren grans ocells als cables elèctrics d'alta tensió? l Aquí Catalunya

Per què moren grans ocells als cables elèctrics d'alta tensió? l Aquí Catalunya

07:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1701680523381/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Endesa està immersa en un laberint judicial per la mort d'ocells protegits a les seves línies elèctriques d'alta tensió. La companyia s'enfronta a dues macro-querelles de la fiscalia de medi ambient a Vic i Tarragona. En paral·lel, té més de 200 expedients sancionadors de la Generalitat que ha recorregut i que s'estan disputant als tribunals contenciosos-administratius, de moment amb bones notícies per a l'elèctrica.

Entre gener i octubre del 2023 han mort a Catalunya 737 aus electrocutades a les línies d'alta tensió, una mitjana d'entre 2 i 3 cada dia segons dades dels Agents Rurals a les que ha accedit SER Catalunya. Es calcula que els últims 10 anys hi han perdut la vida almenys 4.600, tot i que els Agents Rurals asseguren que això és la punta de l'iceberg, ja que el recompte només inclou els casos on es rep un avís o els propis rurals fan aixecament i autòpsia del cadàver.

Sobretot moren ocells de grans dimensions: rapinyaires, carronyaires i cigonyes. Molts són espècies amenaçades o en perill d'extinció (a banda de la mateixa cigonya): aligots, cigonyes, voltors, ducs o àligues cuabarrades. On hi ha més morts és a la plana de Lleida, a l'Anoia, al Delta de l'Ebre, Osona i a punts concrets de l'Empordà i el massís del Garraf. La mortaldat coincideix amb rutes migratòries i punts de sobrepoblació de conills, també amb l'abundància de conreus. Precisament Endesa diu que l'estratègia ha de ser reforçar la seguretat a aquestes zones concretes, i no a tot el territori.

Els Agents Rurals fan aixecament de cadàver i autòpsia a totes les aus que moren a prop de les torres d'alta tensió.

Dues macroquerelles ambientals a Vic i Tarragona

Hi ha dues macro causes obertes amb 6 directius i alts càrrecs d'Endesa imputats per aquest motiu. Són denúncies de la fiscalia de medi ambient que estan obertes a jutjats de Vic i Tarragona. La causa de Vic està oberta, i el jutge d'instrucció ja ha pres declaració als directius i alts càrrecs de la multinacional. A més a més, la investigació es va ampliant progressivament a mesura que arriben noves denúncies d'aus en perill d'extinció que moren electrocutades als cables, notificades per Agents Rurals. Pel que fa a la de Tarragona, el jutge d'instrucció la va arxivar, però com que es va presentar un recurs, serà l'Audiència de Tarragona la que decideixi si el cas tira endavant o no.

Per altra banda, tenim la part administrativa: la Generalitat ha posat prop de 200 sancions a Endesa per les aus mortes, i l'elèctrica les ha recorregut totes. De moment els jutjats contenciosos estan donant la raó a Endesa: de les 27 sentències, 26 han dictaminat que la multinacional no ha de pagar multa, i només una ha acabat amb sanció. Encara hi ha 19 casos pendents de resoldre.

Cigonya als Aiguamolls de l&#039;Empordà

Cigonya als Aiguamolls de l'Empordà / ACN

Aquí hi ha dos arguments judicials contraposats: per una banda, la fiscalia de medi ambient, la Generalitat i l'única jutgessa que ha multat Endesa consideren que cada ocell protegit electrocutat és una mort que es pot atribuïr a l'empresa, i que per tant n'ha de pagar la responsabilitat penal. Per contra, la resta de contenciosos i des de la companyia consideren que estan complint amb els convenis de prevenció signats amb la Generalitat i amb la llei estatal que regula la protecció de la fauna, el reial decret 1432/2008, que regula la protecció de les aus a les línies elèctriques d'alta tensió.

Mesures de protecció: què cal fer per evitar la mort dels ocells?

Els ocells no moren als cables, moren als pals de llum, a les torres que sostenen els fils, ja que per electrocutar-se cal que l'animal toqui alhora el cable i la torre. És el canvi de tensió el que fa que hi passi la corrent, perquè el mateix cos de l'au fa de conductor de l'electricitat. Si l'ocell xoca només contra el cable, no suposa una mort immediata més enllà dels danys que pugui causar la col·lisió. S'estan instal·lant protectors d'1 metre (els estàndards són de 60 centímetres), unes fundes per evitar que passi la corrent a banda i banda d'aquests pals de llum. L'aspecte final dels fils conductors en aquest tram és el dels cables dels electrodomèstics que tenim a casa.

A Catalunya hi ha 18.000 quilòmetres de cable d'alta tensió i 210.000 pals de llum que els sostenen. / Rafael Troyano

Cada actuació a un d'aquests pals de llum val vora 4.000 euros perquè l'ha de fer un equip especialitzat que necessita materials molt concrets i que, a més a més, treballa a una alçada d'entre 12 i 18 metres. Cal tenir en compte per fer-nos un dibuix que Endesa té 18.000 quilòmetres de cables d'alta tensió a Catalunya, un 56% del total, que se sostenen amb 210.000 pals de llum. Des de l'any 2008 totes les noves torres ja es construeixen amb protecció, i són les anteriors (que suposen la gran majoria) les que s'han d'anar adaptant progressivament.

Hi ha un conveni que caduca l'any vinent entre Endesa i la conselleria d'Acció Climàtica, que recull que l'elèctrica ha de fer 500 actuacions anuals, pagades per l'empresa, a punts concrets que marquen els agents rurals i la conselleria d'acció climàtica. Aquest conveni s'està complint i les obres van a bon ritme. En paral·lel, la Generalitat ha subvencionat unes 700 proteccions més entre avui i el 2027, amb diners que venen del ministeri.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00