Sociedad

Les adolescents catalanes van un curs i mig per davant dels seus companys en lectura

En canvi, ells, a diferència del que passa a altres països, no són millors en matemàtiques. Les proves PISA 2022 també mostren diferències substancials entre els alumnes nadius i els immigrants

Una joven lee un libro / Silke Enkelmann

Barcelona

Les adolescents catalanes van un curs i mig per davant dels seus companys nois en comprensió lectora. En canvi, ells no fan bona la tesi, que si es compleix a altres països de l'OCDE que els nois són millors en matemàtiques. És una de les dades rellevants que apareix a la darrera entrega de l'informe PISA que es va presentar dimecres.

Les alumnes catalanes van un curs i mig per davant dels seus companys en comprensió lectora / OCDE

La mitjana de l'OCDE diu que les noies treuen 24 punts més que els nois en les proves de comprensió lectora. A Catalunya la bretxa és encara més gran: són 34 punts de diferència, el que a efectes pràctics suposa un curs i mig de distància. Elles també rendeixen una mica més en ciències, tot i que la diferència no és significativa. Ells ho fan una mica millor en matemàtiques (2 punts), però de nou, la diferència, segons els autors de l'estudi no és significativa.

Si ens fixem en l'origen dels estudiants, els nois de famílies catalanes van dos cursos per davant dels seus companys immigrants de primera o segona generació (nascuts a Catalunya però amb pare i mare estranger) a totes tres competències. I si mirem el tipus d'escola on van, hi ha 37 punts de diferència a totes les matèries entre els que estudien a centres públics i els que estudien a centres concertats. La distància no és tan gran si tenim en compte la situació socioeconòmica dels alumnes però, així i tot, un alumne vulnerable que estudia a una escola concertada rendeix més que el que va a un centre públic.

Catalunya, el doble d'assetjament escolar que La Rioja o Castella i Lleó

PISA també fa preguntes sobre el benestar dels alumnes i aquí Catalunya tampoc no surt ben retratada. De mitjana a Espanya, un 6,5% dels alumnes diuen que pateixen assetjament de forma habitual a l'escola. A Catalunya el percentatge és de 8,6%, és el doble que a La Rioja o a Castella i Lleó i som la comunitat amb l'índex més alt per darrere només de Melilla, Ceuta i Canàries.

I sobre els mòbils, i tenint en compte que Educació té pendent marcar una normativa sobre el seu ús a classe, PISA alerta que 3 de cada 10 estudiants reconeixen que es distreuen a classe utilitzant aquesta tecnologia... i un 25 % diu que es distreu per l'ús que fan altres companys. L'OCDE diu que utilitzats amb un objectiu educatiu els mòbils milloren els resultats dels alumnes, però si es fan servir per a l'oci els empitjoren.

Más información

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00