Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

El sector del suro alerta que falten peladors

Des de la Fundació Institut Català del Suro asseguren que la producció d'aquest material també s'ha reduït a causa de la sequera

Albert Hereu, director de la Fundació Institut Català del suro i Maria Verdum, investigadora del departament d'R+D

Albert Hereu, director de la Fundació Institut Català del suro i Maria Verdum, investigadora del departament d'R+D / BAF

Palafrugell

El sector del suro alerta que falten peladors, els que s'encarreguen de treure l'escorça de les alzines sureres. Les persones que tradicionalment s'havien dedicat a aquest ofici s'han anat jubilant i "no hi ha una nova generació", com explica el director de la Fundació Institut Català del Suro, Albert Hereu. "És una professió dura, temporal i això dificulta trobar persones que s'hi vulguin dedicar, però estàs en contacte amb el bosc i és una feina molt ben pagada" explica i afegeix que a més, s'està mecanitzant parcialment. Per això, des de la fundació han iniciat una campanya per acostar la professió a la gent jove.

El canvi climàtic també està passant factura al sector. Han detectat una baixada en la producció a causa de la sequera que fa que les sureres creixin més lentament i també tenen més limitat el temps d'extracció.

El sector ha tancat el 2023 amb un impacte global de 884 milions d'euros, segons un estudi elaborat per l'Institut i la Universitat Pompeu Fabra. És la primera vegada que es quantifica com a sector, que també fa pal·les que el preu del suro ha pujat. Malgrat això, des de la institució destaquen que el valor ambiental del sector triplica l'econòmic. "Si els boscos estan ben gestionats i amb producció, es redueix molt el risc d'incendi i també millora la biodiversitat" explica Hereu.

Analítiques de control de qualitat

Els taps són una eina que ha de passar uns controls de qualitat "molt exigents" perquè pugui oferir unes propietats específiques. Des del Cork Center Laboratory fan aquests controls de qualitat. Se n'han fet 4.055 aquest 2023. És un 19% més respecte l'any anterior. "L'increment reflecteix la sensibilitat creixent dels cellers d'obtenir un producte amb les màximes garanties" explica el director. La majoria dels taps es fan a la península Ibèrica, però s'envien arreu del món.

Promoure els taps reciclats

Des de la Fundació Institut Català del Suro estan treballant en l'aplicació del suro més enllà dels taps. També fan projectes per aprofitar els taps ja utilitzats, per fer "planxes aïllants o superfícies de parcs infantils". "Volem potenciar-ho i confiem que aviat es pugui començar a comercialitzar" conclou Hereu. El president ha confirmat que ja hi ha una línia cosmètica que s'està comercialitzant, que ha sortit d'un projecte del centre.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Albert Hereu, director Fundació Institut Català del Suro

14:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1705485391551/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00