Última hora

ÚLTIMA HORA Las llamas devoran un edificio en el barrio de Campanar de València: los bomberos luchan para salvar a dos personas atrapadas

Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Els Bombers de Girona celebren 180 anys

Entre els actes de commemoració, s'inauguraran dues exposicions, es farà un documental i es restaurarà un camió

Retrat de grup de la Primera Companyia de Bombers de l'Ajuntament de Girona, amb els seus uniformes i recursos materials per lluitar contra el foc, a la Devesa. Possiblement es tracti d'una de les exhibicions que es portaven a terme durant les fires. / Desconegut

Girona

Fa uns anys, quan els bombers de Girona preparaven la celebració dels 150 anys de la seva creació, un bomber va fer una troballa a l'arxiu històric de la ciutat. Va trobar "Reglamento de Bomberos de la Immortal ciudad de Gerona", que datava del 1844 i que es va firmar el 1845. Això feia el cos de Bombers de la ciutat trenta anys més antic del que es pensaven. Finalment, enguany celebren els 180 anys de la creació del cos a la ciutat.

Aquest reglament -d'unes quatre pàgines, escrit a mà- posava ordre al funcionament del servei de bombers a la ciutat. Es tractava llavors, d'un cos no professionalitat que acudia "a toc de corneta fins a un magatzem, on hi havia l'única persona contractada, encarregada de gestionar les eines per fer front al servei", explica Xevi Vilardell, membre de l'Associació cultural i esportiva dels bombers, que s'encarrega de l'organització dels actes de celebració. "El cos estava format per paletes, lampistes i fusters. Era un voluntariat, mal pagat" assegura.

En aquell moment, els bombers eren els encarregats de dur a terme els "grans serveis" com apagar foc, fer front a enderrocaments i ajudar en les inundacions, molt comunes a Girona, ubicada entre quatre rius. De fet, Vilardell assegura que el reglamento va arribar un any després que la ciutat patís un episodi d'inundacions important. Segons documents de l'arxiu, l'any 1843 van morir entre 121 i 150 persones a causa dels aiguats. Àngel Salazar, membre de la mateixa associació, apunta que són dels casos més difícils que els ha tocat cobrir, perquè "el foc hi pots fer front, però l'aigua l'has de deixar passar".

Dues exposicions, un llibre i un documental

El calendari d'actes -n'hi ha cap a una quinzena- arrencarà aquest divendres amb una presentació institucional a l'Ajuntament de Girona. A partir d'aquí, el programa combina aquells actes que permetran conèixer més a fons la història dels Bombers a la ciutat amb aquells altres que divulgaran la feina que fa el cos i l'aproparan a la ciutadania.

De fet, estan fent molta feina de recuperació de la memòria històrica del cos, per elaborar un llibre, un documental i també una exposició pròpia. Salazar, que forma part de la documentació, ha assegurat que les "vivències dels familiars i dels mateixos bombers jubilats" són molt importants. Ha destacat el fet que durant els anys 60 i 70, quan el parc de bombers de Girona estava ubicat a l'Avinguda Ramon Folch, "les famílies dels bombers que feien guàrdia s'estaven el cap de setmana amb ells".

A part d'aquests documents, també es prepara una jornada de portes obertes pels infants, un simulacre d'actuació i la restauració d'un camió de la marca 'Magirus' que va donar servei a la ciutat entre els anys 1956 i 1993, i que un grup de bombers tenia "amagat" a un garatge des de feia temps. També es recrearà una fotografia del cos del 1896 a la devesa de Girona.

Xevi Vilardell i Àngel Salazar, membres de l'Associació Cultural i Esportiva dels Bombers

Xevi Vilardell i Àngel Salazar, membres de l'Associació Cultural i Esportiva dels Bombers / BAF

Els Bombers de Girona celebren 180 anys

13:53

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1707135451457/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00