Última hora

ÚLTIMA HORA Las llamas devoran un edificio en el barrio de Campanar de València: los bomberos luchan para salvar a dos personas atrapadas

Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Objectiu Barcelona

La tractorada que ahir va bloquejar l'N-II i l'AP-7 a Medinyà s'ha desplaçat avui a Barcelona

Els tractors de les comarques de Girona, en marxa, cap a Barcelona.

Els tractors de les comarques de Girona, en marxa, cap a Barcelona. / ACN

Medinyà

Uns 200 tractoristes des de les comarques de Girona s'han desplaçat cap a Barcelona per l'AP-7 i s'han sumat a les columnes de tractors que també han arribat a la capital catalana des de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central. Poc abans de les dues han entrat per la Meridiana i està previst que una representació dels pagesos es reuneixi amb el President de la Generalitat a les 4.

La comitiva ha sortit poc abans de dos quarts de 9 des de Medinyà i ha arribat al cap d'unes sis hores. Pel camí han fet una parada per esmorzar i s'hi han afegit més tractors a l'alçada de Maçanet. Una part dels manifestants han passat la nit a l'autopista després de protagonitzar ahir la primera jornada de reivindicacions per expressar el seu malestar pels problemes que tenen per guanyar-se la vida.

Ara mateix ja no hi ha cap carretera tallada a les comarques de Girona però encara hi ha cues de 6 kms, segons Trànsit, a l'alçada de Medinyà degut a les obres de neteja i reparació de l'asfalt que s'ha fet malbé per les fogueres que han fet per escalfar-se.

Pagesos a l'AP-7.

Pagesos a l'AP-7. / Berta Artigas Fontàs

Si avui l'objectiu és col·lapsar Barcelona i fer arribar les seves demandes al govern, dimarts centenars de tractors van ocupar el centre de Girona i a partir de migdia, van tallar l'N-II a Medinyà (13:30) i l'AP-7 (14:45). També hi va haver marxa lenta per la C-66 a Celrà però no hi va acabar d'haver tall. En tot cas, les complicacions a l'hora de circular van ser una constant durant tot el dia.

Tot i que la intenció inicial era mantenir N-II i AP-7 tallades durant tota la nit, després de pactar amb els Mossos d'Esquadra, els pagesos van acceptar obrir el pas de Medinyà de l'N-II a canvi de poder fer nit a l'autopista, on van entrar-hi alguns tractors per l'accés de Vilademuls. Les fogueres han ajudat a combatre el fred i els pintxos i les botifarres han distret la gana.

Reivindicacions

Les protestes són per denunciar que el sector primari pateix des de fa anys una crisi complexa que s’ha vist agreujada en els últims anys per diversos factors.

La política agraria comuna (PAC) és un d'ells. Diuen que els obliguen a deixar un 4% de terres sense cultivar i els prohibeixen treballar els camps post collita fins l’u de setembre.

També es queixen que per fer la seva feina cada dia han de fer molta paperassa que, a més a més, en alguns casos els demanen per duplicat. Demanen que les eines de gestió digital s’implantin de manera esglaonada, tenint en compte és un sector envellit.

Una altra reivindicació és que no sempre tenen els mateixos costos de producció i que estan a expenses del preu que marca la distribució. I tot això, adverteixen, ho han de fer amb una normativa fitosanitària, de benestar animal i de salut laboral que no s'exigeix als productors de països tercers, que són competència desleial.

En aquest sentit, també demanen una millor gestió de l’aigua i una modificació del Pla de Serquera. Volen que s’acceleri la creació d’infraestructures de regeneració de l’aigua i una millora en les instal·lacions de regadiu per estalviar i que l’aigua del Ter es quedi a la zona geogràfica on està.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00