Ocio y cultura

Jo Nesbø: la por és la benzina de la meva literatura

L'escriptor noruec ha recolllit el premi Pepe Carvalho agraïnt al "pioner" Vazquez Montalban per obrir camí

L'escriptor noruec ha rebut el premi de mans de regidor de cultura Xavier Marcet / BCNegra

Barcelona

L'escriptor noruec Jo Nesbø ha rebut aquest dijous el Premi Pepe Carvalho en el marc de la 19a edició de la BCNegra. Ho ha fent agraïnt el paper de l'escriptor Manuel Vazquez Montalbán al que ha qualificat de "pioner" per obrir un camí que molts altres autors, com ell mateix, han recorregut després.

En una roda de premsa prèvia a l'acte d'entrega del premi, Nesbø ha reflexionat al voltant de la popularitat del gènere. "En molts aspectes la novel·la negra ha pres el relleu de la literatura religiosa tradicional, però la moderna té més a veure amb els individus", ha subratllat. L'escriptor ha publicat, recentment, el seu nou llibre 'La casa de la nit' (Proa), en el qual converteix un argument de novel·la clàssica de terror en un thriller complex i renovador. La trama gira al voltant de Richard Elauved, que arran de la mort dels seus pares ha anat a viure amb la seva tieta i el seu oncle al poble remot de Ballantyne. En Richard es guanya ràpidament la reputació d'inadaptat, i quan un company de classe desapareix, tothom sospita que ell n'és el responsable.

Per a Nesbø, tornar al gènere del terror "no és nou", ja que ha assegurat que suposa recuperar "les seves arrels". En aquest sentit, ha explicat que, de petit, sempre era ell qui explicava històries als altres, i aquests li ho demanaven – precisament – perquè se li notava "la por". "M'espantava tot, soc aquest tipus de persona i, de fet, la imaginació em duu a llocs on sento molta por, però també és la gasolina de la meva escriptura", ha relatat.

En aquesta ocasió el protagonista no és el seu personatge predilecte Harry Hole, de qui ha assegurat que hi haurà més entregues, però també un final, tot i que no ha volgut especificar quan podria arribar. "No és que expressi els meus valors, idees polítiques ni tan sols el meu humor a través seu, però sí que crec que és impossible no fer servir el teu propi caràcter per construir els teus personatges", ha insistit, "en Harry és cada vegada més el centre de la novel·la, un detectiu dur, però també un ésser humà".

La relació que tenen és també complexa, ja que l'escriptor reconeix que hi ha un gran nombre d'històries que vol explicar, però que sempre acaba tornant a Hole. "A vegades tinc idees noves, més fresques, i m'allunyo, però a la vegada és un personatge que m'atrau", ha reconegut. Per això l'ha definit com aquell amic "amb qui després de passar una setmana" no li truques el dilluns.

El BCNegra en marxa fins dissabte

La visita de Nesbø a la capital catalana s'emmarca en la celebració de la nova edició de la BCNegra, que ja està en marxa i que s'allargarà fins a l'onze de febrer.

En record de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i del seu icònic personatge Pepe Carvalho, cada any, durant el BCNegra, es fa el lliurament del premi Pepe Carvalho a un autor o autora nacional o internacional. Leonardo Padura (2023), Alicia Giménez Bartlett (2015) o Francisco González Ledesma (2006) son alguns dels creadors que han rebut fins ara el premi. El jurat del premi d'enguany subratlla la capacitat de Nesbø per escriure escenes "difícils d'oblidar", en paraules del president del jurat Carlos Zanón. “Des del principi de la seva carrera literària, Nesbø ha demostrat una solvència, una ambició i una generositat narrativa que ha fet que els seus lectors acabin sent addictes a tot el que publica l’autor noruec”, es pot llegir en l’acta del jurat.

“En un llibre de Nesbø sempre tenim una, dues, tres línies argumentals, una acurada documentació que ens remet més a un esperit curiós que a un funcionari de l’escriptura, la dosi necessària d’intriga, acció i psicologia dels personatges, així com una mirada a la seva societat que no escatima la crítica a les ferides encara obertes d’un passat que no tothom vol acceptar”, explica el jurat amb referència als llibres del pare de Harry Hole, el seu personatge més emblemàtic, un policia lleial, infidel, individualista, inestable, honest i tossut.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00