Sociedad

Els pagesos tallen l'A2 i l'AP2 al Segrià

Dimarts estan previstes concentracions a Mercabarna, a Barcelona i també al port de Tarragona i a la Nacional II a Figueres

Pagesos accedint a peu per tallar l'AP-2 a l'altura de Soses Autor: Ignasi Gómez / ACN

Barcelona

Desenes de pagesos han iniciat aquest dilluns, poc després de les 9 del matí, una marxa lenta per l'A-2 des d'Alcarràs (Segrià) fins a l'altura de Soses, on han tallat la via, just a l'enllaç amb l'AP-2. Des d'aquest punt, els manifestants han intentat accedir a l'AP-2 per tallar-la, però els Mossos d'Esquadra els ho ha impedit. Els pagesos han buscat després una alternativa, han deixat els seus tractors i han anat a peu per un camí de terra secundari fins que han pogut accedir a l'autopista. Després d'acordar-ho amb els Mossos, els pagesos hi fan talls intermitents en sentit Saragossa, el que està provocant retencions.

Segons que informa el servei de trànsit, la circulació a l'AP2 ha quedat restablerta cap a les tres de la tarda.

La protesta de ramaders i agricultors també està afectant la circulació a altres punts de la comarca del Segrià. Concretament a la C14, a Ciutadilla una vintena de tractors estan tallant des de primera hora la C14. També està tallada la nacional 240 a Almacelles. A la tarda s'ha programat una marxa lenta a la C-53 a Anglesola i de cara a demà, hi ha previstes concentracions a les portes de Mercabarna, al port de Tarragona i a la Nacional II a Figueres

Els motius dels pagesos

A banda dels elevats costos de producció i els greus impactes de la sequera, un dels factors que ha aguditzat el malestar de la pagesia ha estat l'obligatorietat d'implementar un quadern de camp digital, una exigència de la Unió Europea que els agricultors consideren que el govern espanyol ha traslladat als productors que han d'assumir el cost econòmic. Aquest document fusiona en un únic suport tots els registres d'informació agrícola existents i és indispensable per a optar als ajuts europeus.

D'altra banda, altres demandes del col·lectiu inclouen posar fi als abusos que pateixen els petits productors, obligats a vendre per sota del cost de producció; l'elaboració de plans estratègics de la Política Agrària Comuna (PAC) adaptats a la realitat mediterrània; trobar solucions als danys causats per la fauna; i acabar amb la competència deslleial dels productes importats de fora de la Unió Europea.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00