Sociedad

Els arquitectes catalans treballen per crear un "passaport" per localitzar els edificis que tinguin materials perillosos

A Catalunya són "incomptables" els blocs construïts amb els mateixos materials que l'edifici cremat a València

Arxiu. Edificis de blocs de pisos al barri de Sants (Barcelona) / Laura Rodríguez

Barcelona

Com si fossin persones. Així és com els arquitectes volen tenir controlats els edificis del parc immobiliari català, i per això treballen per crear un "passaport" per localitzar els blocs que estiguin construïts amb materials desfassats, inflamables o tòxics. El degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), Guim Costa, explica a SER Catalunya que ja fa anys que estan treballant en agrupar les dades de construcció de tots els edificis catalans en una espècie de passaport de l'edifici: "És un document on es volca tota la informació de l'edifici per poder fer-ne una avaluació ràpida".

Aquesta mesura, paral·lela a la creació d'un registre comú, permetrà buscar ràpidament quins edificis tenen un o altre material quan passin successos com el de València. Fins ara aquestes dades, assegura el COAC, mai no han estat agrupades en cap registre, tot i que l'expert en edificació Patrici Lluch assegura que els ajuntaments tenen el registre de tots els materials utilitzats en la construcció de cada edifici.

El Departament de Territori ha proposat crear un grup de treball per definir mesures que serveixin per evaluar possibles edifics en risc a Catalunya que contenen poliuretà.

Els edificis similars, en risc?

Des del Gremi asseguren que els blocs catalans construïts amb els mateixos materials que l'edifici que ha cremat a València no estan necessàriament en risc de patir uns efectes similars, i asseguren que totes les construccions compleixen la normativa vigent, que des del 2006 incorpora restriccions als materials inflamables. Tot i així, obren la porta -si finalment no es detecta cap negligència en la construcció del bloc de pisos de València- a revisar la normativa per veure si és prou exigent. El degà dels arquitectes Guim Costa, diu que els fets de València no necessàriament s'expliquen per un incompliment de la normativa: "Fins i tot fent les coses bé hi pot haver un accident". Costa també assegura que els edificis catalans, tot i que molts utilitzin també el poliuretà i el poliestirè, compleixen la normativa.

La posició del gremi d'arquitectes contrasta amb la d'alguns experts crítics al sector. El professor d'arquitectura i expert en edificiació, Patrici Lluch, assegura a SER Catalunya que a Catalunya hi ha molts edificis "antics i mal construïts", que s'exposen als mateixos riscos d'alta propagació del foc en cas d'un incendi com el que s'ha vist a València. Lluch diu que, sobretot a partir dels Jocs Olímpics del 1992, a Catalunya es van construïr molts edificis, "incomptables", amb aïllaments mal fets. Edificis que, tot i ser molt inflamables, no eren il·legals: "En el seu moment complien la normativa. El poliuretà i el poliesterè s'utilitzen perquè són molt més barats, en canvi, la llana de roca, és molt més segura que aquests materials, no crema ni amb un bufador".

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00