Sociedad

Un any després d'un intent de suïcidi: "L'ajuda psicològica ha estat un abans i un després"

En Pol Gual ha tornat a 'El Balcó' per explicar com va la seva recuperació després de llançar-se pel balcó de casa seva a La Ràpita

REPORTATGE. Un any després d'un intent de suïcidi

REPORTATGE. Un any després d'un intent de suïcidi

18:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709059735472/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"L'ajuda psicològica ha estat un abans i un després a la vida d'en Pol" ha dit la Julia Herrera, la mare d'en Pol, un noi de 16 anys que fa un any es va intentar suïcidar. Ella, el seu marit i el seu fill han tornat just un any després a El Balcó per explicar com va la recuperació després d'haver-se llançat pel balcó de casa seva a La Ràpita, el febrer de l'any passat. En Pol es va intentar suïcidar perquè "no volia viure més" i va deixar una carta de comiat als pares.

La família ha explicat que ha estat hospitalitzat gairebé nou mesos: dos els va passar a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i una mica més de sis a l'Institut Guttmann de Badalona. Actualment, continua la recuperació a l'Hospital de Dia de Salut Mental de Tortosa. A banda, el segueixen la Sandra Gonzàlez, psicòloga clínica experta en TEA (trastorn de l'espectre autista), i l'Albert Sànchez, fisioterapeuta.

En Josep, el pare d'en Pol, ha reconegut que "encara els queda alguna cosa dins", però que ha passat un any i que "tot va endavant". Ara, han pogut tornar a casa seva i en Pol ha passat d'anar amb cadira de rodes a caminar sense crosses. "El problema principal el té a les cames, sobretot a la dreta" ha detallat el fisioterapeuta. En Pol es va trencar els dos braços, les dues cames i dues vèrtebres després de llançar-se de casa seva, tip d'anar a l'institut on companys i companyes de classe se'n reien.

"El més important per a nosaltres era que es recuperés pel que fa a la salut mental" ha assegurat la família. Per això, forma part d'un grup d'habilitats socials, juntament amb sis nois de les seves mateixes característiques, amb qui es troben per parlar de com se senten i de com estan. "Està començant a fer amics, queda amb ells, té un grup de WhatsApp... Ara han quedat per fer una barbacoa!" ha dit la seva mare al programa que també ha agraït l'atenció psiquiàtrica que rep el seu fill a Tortosa.

El cost de la recuperació

La Seguretat Social els cobreix l'hospital de dia durant sis mesos, però la rehabilitació d'en Pol és molt més llarga i té un cost. "Hi ha molta gent que ha respost molt bé. El seu cas es va fer viral i tothom ens ajuda" ha explicat en Josep. Entre les iniciatives, a principis de mes, a Terrassa, van fer un concert per recaptar diners. "Va ser un èxit. Van venir 500 persones i ara tenim diners per pagar gairebé la rehabilitació d'un any" ha comentat.

Pel que fa a l'atenció psicològica, la Sandra, de moment, no els la cobra. La família també ha hagut de comprar aparells com per exemple una bicicleta estàtica perquè en Pol hi pugui fer exercici.

Beca per a l'estiu

En Pol sempre ha dit que vol estudiar enginyeria aeroespacial. A l'estiu, després d'explicar a El Balcó que s'havia graduat, en Carlos Álvarez, codirector del curs "Exploració d'espais habitables fora de la terra" de la Universitat Complutense de Madrid va sentir el seu cas a la ràdio i li va oferir una beca. Per la recuperació, no hi va poder anar l'any passat, però s'han tornat a posar en contacte aquestes darreres setmanes i, finalment, en Pol anirà a Madrid els pròxims 9 i 10 de juliol.

Després de tot aquest temps, els pares d'en Pol han volgut agrair tothom qui els ha ajudat, especialment, a la gent de La Ràpita.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00