Última hora

BORRELL EN HORA 25 Josep Borrell, sobre la situación en Oriente Próximo: "Estamos al borde del abismo"

Política

Puigdemont torna a posar sobre la taula la unilateralitat, si l'Estat no avança en les demandes de Catalunya

L'expresident fa una crida a "rejuntar i recosir" les formacions de l'autodeterminació

Carles Puigdemont a l'Assamblea Territorial del Consell de la República. ACN Aleix Freixas

Barcelona

A les portes d'una setmana clau per desencallar la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, Carles Puigdemont avisa que els catalans tenen el "dret", però també el "deure" de tornar a la vida de la unilateralitat "mentre l'estat espanyol no resolgui democràticament la demanda democràtica del poble català".

Puigdemont assegura que l'independentisme enceta "una nova etapa" amb la llei de l'amnistia a l'horitzó en què la lluita antirepressiva deixarà de ser "una prioritat" pel moviment. Per això, ha insistit a abandonar "el derrotisme" i aixecar la moral del moviment en un discurs en l'assemblea territorial que ha fet el Consell de la República aquest dissabte a Sant Cebrià de Rosselló. En el discurs de clausura, el també eurodiputat ha explicat que cal "rejuntar i recosir" totes les formacions independentistes i els encomana "reprendre el fil" d'on van deixar la declaració d'independència i el mandat de l'1-O. El president del consell assegura que la confrontació amb l'Estat "no s'acabarà".

Per la seva banda, Oriol Junqueras ha demanat a Junts per Catalunya que no deixi passar l'oportunitat de rematar la setmana que ve la Llei d'Amnistia perquè pugui ser aprovada. El líder d'Esquerra, un dels polítics indultats per l'1 d'octubre, volgut "recordar" que volen "cridar a la responsabilitat de tothom" perquè s'aprovi la llei d'amnistia.

La Comissió de Venècia avala la llei d'amnistia

Les paraules de Puigdemont arriben poques hores després de conèixer l'informe elaborat per la Comissió de Venècia, l'òrgan del Consell d'Europa, que avala la llei d'amnistia. L'òrgan del Consell d'Europa ha emès un informe en què s'oposa a la revisió de les causes judicial en seu parlamentària. És la resposta a les qüestions del Senat sobre una presumpta vulneració del principi de separació de poders amb la llei d'amnistia.

Un pronunciament al qual Junts per Catalunya concedeix enorme importància. Diu el partit que l'informe recull una de les seves demandes: que els límits del dret internacional en referència a violacions greus dels drets humans no són necessàriament els mateixos que marca la llei d'un país, com pot ser Espanya.

Segons el partit, la comissió de Venècia avala que la Llei d'Amnistia no afecta el principi de separació de poders, que tampoc afecta el principi d'igualtat i, entre altres coses, que no hi ha cap impediment legal per amnistiar fets presentats com a delicte de terrorisme o de traïció. Aquests són precisament els delictes que ara el Tribunal Suprem, però també el jutge García Castellón i el Jutge Aguirre atribueixen a Carles Puigdemont i altres encausats i que els deixarien fora de l'amnistia.

L'informe de la comissió avala la llei d'amnistia i demana a les autoritats que es prenguin "el temps necessari". L'òrgan del Consell d'Europa ha emès un informe en què s'oposa a la revisió de les causes judicial en seu parlamentària. És la resposta a les qüestions del Senat sobre una presumpta vulneració del principi de separació de poders amb la llei d'amnistia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00