Salud y bienestar

Hiverns sense fred, més mosquit tigre, més risc de virosis

Aquest insecte és el transmissor d'infeccions com el dengue i el Zika

Hiverns sense fred, més mosquit tigre, més risc de virosis.

Hiverns sense fred, més mosquit tigre, més risc de virosis.

05:17

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709484162961/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La manca de fred i les temperatures inusualment altes com les que hem tingut aquest hivern afavoreixen el cicle reproductiu del mosquit tigre, l'únic insecte de Catalunya transmissor de malalties com el Zika, el dengue i el Chicungunya. Com més durin els períodes càlids, més presència d'aquests mosquits hi haurà i, amb ells, incrementen les probabilitats de contagi.

Hi ha dos elements clau en el cicle de reproducció del mosquit tigre: la temperatura i l'aigua. Quan els hiverns són freds, els animals no es reprodueixen. Però quan són càlids, sí. Per tant, hi ha més insectes, amb la qual cosa el període de transmissibilitat dels anomenats arbovirus (infeccions víriques transmeses per artròpodes) s'allarga, fins al punt que podria arribar a durar tot l'any sense interrupció. De fet, hi ha zones de la península on ja està passant.

"Si tinguéssim hiverns molt càlids, aquests mosquits no marxarien. Llavors, el temps de transmissibilitat, de picada, seria més llarg. Això aquí a Catalunya encara no passa, però per exemple en zones del sud d'Espanya ja està passant: hi ha presència de vector a l'hivern", explica el doctor Israel Molina, responsable de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de l'Hospital Vall d'Hebron.

Malalties endèmiques

De moment, no s'ha registrat a Catalunya una pujada de casos d'aquestes infeccions, però no és descartable que acabi passant si les temperatures hivernals quedessin instal·lades en valors més alts del que és habitual, com ha passat aquest any. "Nosaltres tenim el mosquit transmissor, i nosaltres tenim casos d'arbovirus. Estem en risc de tenir malalties endèmiques? Sí, en tenim. De fet, ja hem tingut casos de dengue autòcton (no importat d'alguna de les zones geogràfiques d'on són originàriament pròpies aquestes malalties). Però els canvis climàtics, avui dia, no s'han traduït en un increment de la prevalença ni en un increment de casos. Això encara no ha passat".

En canvi, la manca de pluges, en principi, juga en contra de la reproducció del mosquit tigre. "Igual que necessita calor, aquest insecte necessita aigua per a reproduir-se. Però, compte, que amb molt poca quantitat ja en té prou. Un got o menys és suficient. Per això, els petits reservoris domèstics són els que ens costa més de controlar, molt més que les basses que puguin formar-se quan plou", diu Molina.

Perquè la sequera tingui impacte sobre el cicle reproductiu del mosquit tigre es necessita una seqüència temporal més llarga que la que estem patint. Ara bé, si es produïssin i consolidessin canvis en el patró de pluges, sí que es notaria. "Si, en el futur, tinguéssim pocs períodes de pluges, però molt abundants, això afavoriria la formació de tolls i punts de recol·lecció d'aigua que facilitin la proliferació de mosquits".

Els sistemes de Salut Pública tenen un sistema de vigilància per controlar l'expansió d'aquestes virosis transmeses per mosquits. La campanya sol activar-se al mes de maig, quan -en condicions normals- les temperatures comencen a pujar, però no seria gens estrany que s'avancés després d'hiverns càlids com el que deixem enrere.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00