Última hora

FRANCIA Detenido el hombre que amenazaba con inmolarse en el consulado de Irán en París

Sociedad

Dotze municipis de l'Alt Empordà només podran consumir 180 litres per habitant i dia

Paral·lelament, el govern flexibilitza les restriccions a la pagesia i permetrà utilitzar aigua de dessalinitzadores privades per garantir la viabilitat d’empreses i llocs de treball

Girona

Figueres, Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Fortià, Figueres, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà. Són els municipis que a partir de la setmana vinent entraran en fase d'emergència 2 del pla de sequera, com ha anunciat aquest dijous la comissió interdepartamental de sequera del Govern. Aquestes poblacions depenen del Pantà de Darnius-Boadella, que està a l'11%. El canvi suposa més restriccions, en concret que la dotació per persona i dia, comptant el consum a les llars i també tota l'activitat econòmica, passa dels 200 a 180 litres. La mesura entrarà en vigor a partir de la setmana vinent quan es publiqui al DOGC.

A més, també està prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins, tant públics com privats, excepte per la supervivència d'arbrat i jardins botànics públics si es fa amb aigües regenerades o freàtiques. No es poden omplir piscines, només aquelles que tinguin una activitat federada o una finalitat terapèutica.

Flexibilització de les restriccions a la pagesia

La norma general del pla de sequera diu que agricultors han de reduir el consum en un 80% i els ramaders en un 50%, però després de la protesta dels pagesos, el govern ha decidit flexibilitzar aquestes restriccions. La reducció del 50% en l'ús d'aigua no s'aplicarà a les explotacions de femelles reproductores. Altres explotacions podran flexibilitzar les restriccions si apliquen altres mesures d'estalvi. Això mateix s'aplicarà als agricultors de conreus llenyosos.

Dessalinitzadores per assegurar llocs de treball

A més, la comissió també ha anunciat que es podran utilitzar dessalinitzadores de titularitat privada per part d'empreses, sempre que sigui per garantir la viabilitat d'empreses i llocs de treball. A més, també han concretat que si produeixen més aigua que la que necessiten, "l'ha de poder compartir amb els ciutadans del municipi" com ha dit Josep Vidal, secretari general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. En les setmanes vinents es farà pública els requisits que es demanaran. En tot cas, des de la Generalitat han assegurat que la gestió de la salmorra anirà a càrrec de les mateixes empreses.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha recordat que Catalunya travessa una sequera "extrema" i que la situació "lluny de millorar, empitjora cada dia que passa". Malgrat això, ha defensat que el Govern continua treballant amb l'objectiu que la ciutadania i els sectors econòmics "es vegin el mínim afectats" per les restriccions.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona:

Dotze municipis de l'Alt Empordà només podran consumir 180 litres per habitant i dia

10:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1709823892709/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00