Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

El "cor furtiu" de Josep Pla

Aquest dimecres es publica la biografia de Josep Pla, escrita per l'estudiós Xavier Pla i publicada per Destino

Xavier Pla, a la presentació de "Un cor furtiu" a Mas Pla

Xavier Pla, a la presentació de "Un cor furtiu" a Mas Pla / BAF

Llofriu

"Un cor furtiu" així ha titulat Xavier Pla la biografia de Josep Pla, publicada per Destino, editada per Jordi Cornudella, que aquest dimecres arriba a les llibreries. "Cor" apel·lant a la part sensible i sensual de l'escriptor empordanès i "furtiu", per la seva voluntat d'amagar-la.

L'estudiós Xavier Pla ha estat 10 anys documentant-se i rebuscant entre els arxius personals de Josep Pla, molt d'ells inèdits i que aporten nova informació de la vida de l'autor, per farcir les pàgines d'aquesta biografia. I no ha estat una tasca fàcil, perquè l'escriptor de Palafrugell, excessiu com era -"va escriure molt, va conèixer a molta gent, va fer molts viatges" com explica Xavier- també ho va guardar tot. Des del tiquet de la compra fins a la invitació a un acte. "Als 17 anys, Pla ja tenia consciència que volia ser un gran escriptor" assegura Xavier. La novel·la s'ha presentat aquest dimarts al Mas Pla, la casa pairal de la família de l'escriptor (on encara viuen parents seus) i on es guardaven molts d'aquests documents personals. Un espai "que els lectors de Pla ens el sentim propi" explica Xavier Pla.

Segons el biògraf, una de les dificultats que ha hagut de fer front, és destriar la vida de Pla a com l'explicava l'escriptor. "La literatura de Pla es nodreix de la seva vida. Jo n'he hagut de fer una interpretació, partint de la base que mai pots conèixer al complet una persona" assegura. Per això, Xavier ha tingut en compte altres persones que hi havia al voltant de l'escriptor, com els seus familiars o les parelles sentimentals que va tenir. "Pla es cartejava amb moltes persones i guardava les cartes. Això és un tresor per un biògraf, perquè permet donar veu a les altres persones" explica Xavier. "A mi em preocupava quedar condicionat per la seva veu, molt forta i autoritària, igual que agradable de llegir".

Pla l'espia?

A la biografia, Xavier Pla aborda la posició de Josep Pla durant la Segona Guerra Mundial, que deixa entreveure que Pla i el seu germà Pere van col·laborar pel bàndol aliat. "Vaig trobar una agenda on Pla anotava amb qui dinava i a qui veia. I l'any 1944, Pla va començar a veure's amb empresaris del món del suro, que eren agents secrets de la OSS" explica Xavier Pla, "A la biografia, m'interrogo en veu alta davant dels lectors: què fan aquests homes dinant a Mas Pla?". A més, també s'aborda la posició canviant de l'escriptor davant del franquisme. "Pla es va comprometre amb el bàndol franquista. Però ell era un escriptor en català i quan veu que ha donat suport a qui ha prohibit la seva llengua, es produeix una mena de ferida" explica el biògraf.

"Si Pla veiés que 43 anys després de la seva mort, els seus llibres continuen a les llibreries, es publiquen inèdits i ara surt una biografia seva... m'agrada pensar que somriuria, acabant-se de liar una cigarreta i pensaria que sí, que ha assolit la posteritat que tant desitjava", conclou Xavier Pla-

Escolta l'entrevista a Xavier Pla, aquí:

Xavier Pla, autor de la biografia de Josep Pla "Un cor furtiu"

12:22

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710857608229/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00