Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Quim Mandado: "No soc molt conscient de l’èxit de Sangtraït"

L’artista reivindica les bondats del rock i explica per què es va dissoldre el seu grup

"Llapis de Memòria" amb Quim Mandado

"Llapis de Memòria" amb Quim Mandado

56:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1711035093983/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui connectem el “Llapis de memòria” del músic Quim Mandado, fundador i cantant de la mítica banda de l'Alt Empordà “Sangtraït”, un grup únic en aquells anys de l'anomenat rock català. Van aconseguir fer 120 concerts en només un any i omplir el Palau Sant Jordi amb 22.000 persones, juntament amb els seus col·legues de “Sopa de Cabra”, “SAU” i “Els Pets”. Per la seva banda, “Sangtraït” es va diferenciar molt d’aquestes bandes i es van convertir en pioners en fer rock dur en català, molestar els veïns i “fotre canya per un tubo", com ells mateixos deien als seus concerts. Es van acomiadar dels escenaris quan estaven a dalt de tot. En Quim Mandado va gravar el seu primer disc en solitari i, poc després, es va convertir en un de “LOS GUARDIANS DEL PONT”. El grup que va formar amb en Martín (bateria de “Sangtraït”) i el seu amic Joan Cardoner, amb qui ara ha tornat als escenaris. El nou grup el forma, a banda del Joan Cardoner, amb els seus dos fills, el Guillem i el Ferran.

Sangtraït

En Quim confessa que no té molt present l’èxit de “Sangtraït”: “No soc molt conscient perquè ho he anat vivint a mesura que ha anat passant. Tens moltes coses a fer i és com una roda que no et deixa veure el que està passant”. El que sí que diu és que, a part de l’esforç i la dedicació dels membres del grup pel seu projecte, part de la seva bona rebuda va ser sort: “Van coincidir moltes coses, en aquella època. La gent tenia ganes d’escoltar música així en català”.

Sobre el seu estil, explica que el més important és transmetre, per sobre de la tècnica: “Si estàs enfadat que es noti que estàs enfadat.” Creu que el cantant en aquest tipus de música és la clau d’una cançó: “Si canvies el cantant, la màgia de la cançó pot baixar o pujar”.

El músic recorda com van dissoldre el grup després que es barregessin certes “circumstàncies personals” que van afectar la dinàmica. “Tampoc es tracta de fer les coses per obligació”, diu en Quim. “De fet, ara no ens veiem, però jo estic bé així”.

Quim Mandado

Sobre el seu nou projecte, en Quim se sent afortunat de treballar amb els seus fills: “S’ha d’aprofitar el que tens a casa i defensen molt bé les cançons. Se les fan seves”. Diu que ha tingut sort que tots dos hagin sortit així i que són “bons alumnes”.

Als concerts d’ara hi va gent de la seva edat. “Abans venien els pares a acompanyar als fills i ara venen els pares acompanyats dels fills”.

Acaba reivindicant els músics de rock i denunciant la mala premsa que tenen: “Hi ha gent que viu de donar la imatge de drogoaddictes. He vist moltes més baralles i droga en concert de Pop que al Heavy”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00