Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Jordi Torrent: "Fem paper amb els fems del burro Severino"

Des de Banyoles, Sastres Paperers exporten paper artístic artesanal arreu

ENTREVISTA. Sastres Paperers

ENTREVISTA. Sastres Paperers

19:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1711193906285/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

És una obvietat en la que segurament poca gent hi pensa: una pintura no podria existir sense un suport físic, ja sigui el llenç d'un oli o el paper d'una aquarel·la. Son objectes que algú ha confeccionat -sovint a mà- perquè el pintor pugui lluir el seu art. Al 'Tot és comèdia' hem volgut fer lluir l'artesà que hi ha darrera del paper artístic, a partir del cas excepcional de la marca Aquari de Banyoles. Obres fetes amb aquest paper pengen de les parets de museus d'arreu del món com el MoMa de Nova York o el Van Gogh d'Amsterdam. Artistes de la talla de Tàpies, Plensa, Barceló o Chillida van utilitzar alguna vegada un suport que es continua elaborant amb tota la delicadesa del món -full a full- a la Farga d'Aram, un molí paperer del segle XVII de Banyoles.

Al rescat

La marca Aquari la va inventar fa més de 40 anys el paperer Toni Sardà, que es va veure obligat a tancar el taller per la crisi econòmica de la dècada passada. Un dels seus pupils es va conjurar per seguir amb la feina iniciada de forma autodidacta per Sardà, i va convèncer l'Ajuntament de Banyoles per recuperar l'activitat de la històrica farga. Aquest alumne era en Jordi Torrent, aspirant a psicòleg i bomber, que va descobrir en el paper artesà la seva gran passió: "volia donar continuïtat a aquest ofici que, a més a més, té relació amb la comarca del Pla de l'Estany on per temps hi havia hagut fins a 8 molins paperers" . L'edifici de la farga està obert a la ciutadania, i Sastres Paperers hi fan activitats per a escoles i famílies.

Fem d'ase

En Jordi ens explica que la la Farga es va aixecar el 1685 "aprofitant el tractat de la Concòrdia sobre les aigües de l'estany on l'abat en cedia l'ús al comú de Banyoles. I això és una raresa perquè, a dia d'avui, l'estany és de les poques masses d'aigua que és del poble i no de l'Estat". El paperer diu que encara s'hi conserva el sistema de canalització i una pila "holandesa" de l'època, que és el molí amb el qual es prepara la polpa. Polpa que es fa a partir de fibres d'origen vegetal, principalment cotó. Tot i que també treballen una matèria primera força original: fems d'ase català. El burro Severino és el seu proveïdor oficial.

Encàrrecs

Torrent ens ha explicat algunes comandes curioses que han rebut. La Unión Deportiva Las Palmas els ha encarregat paper per a una edició especial d'obra gràfica commemorativa de l'aniversari del club. I una editorial de Nova York els ha trucat per fer una reproducció facsímil d'un document del segle XVI "on un indígena mexicà relata la seva visió de la verge en la llengua nahuatl". A més de la seva feina de paperer artesanal, amb Torrent hem parlat també de la seva faceta de músic amb la banda d'indie Morgat Morgat que ja preparen el seu tercer disc.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00