Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Núria Martínez: "Si estàs pendent de desnonament, és difícil que arribis puntual a la feina"

La Fundació Drissa celebra 25 anys amb dos serveis prelaborals més (a Blanes i Platja d'Aro) i la reformulació de la seva marca d'horticultura ecològica

El president i la gerent de la Fundació Drissa, davant d'un cartell dels 25 anys

El president i la gerent de la Fundació Drissa, davant d'un cartell dels 25 anys / ACn

Girona

La Fundació Drissa fa 25 anys que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de salut mental a les comarques de Girona. En aquest temps, al voltant de 3.000 persones han format part del centenar de projectes que impulsa. Els seus dos grans eixos de treball han estat (i son) la integració laboral i l’habitatge. A l'Aquí Girona, n'hem parlat amb Núria Martínez, la seva gerent.

Martínez recorda els inicis de Drissa, l'any 1999. "Va néixer quan l'Institut d'Assistència Sanitària va començar els tràmits per caminar cap a la desinstitucionalització" explica. Les persones que vivien a l'hospital psiquiàtric "havien de tenir un lloc i un mitjà per viure". Per això, les primeres formacions que van fer des de la fundació van ser a persones que feia molt temps que estaven tancades, "desaparedes i sense família". També recorda que abans d'això, "no hi havia cap servei d'atenció social a les persones amb problemes de salut mental".

Drissa va ser pionera amb el servei prelaboral. Van impulsar el primer de tot Catalunya a Girona l'any 2003. "Hi ha persones amb problemes de salut mental que han tingut una vida molt erràtica o no han treballat mai. De vegades, cal una capacitació prèvia de competències bàsiques, com ser puntual, poder trucar quan estàs malalt.... aquest servei comença per això" explica Martínez. "No tothom té el mateix nivell i ho fem de manera molt individualitzada. Ens adaptem a les necessitats de les persones" afegeix.

Des de la fundació creuen en el treball com un element rehabilitador. "Treballar ajuda a tothom. A les persones que tenen un problema de salut mental i a les persones que no. Però si estàs aïllat socialment, et costa comunicar-te... en aquest sentit et beneficia més". Martínez també assegura que hi ha hagut una millora en la sensibilització i que ara tothom assumeix que pot tenir un problema de salut mental a la seva vida.

En un moment, des de la fundació es van adonar que "es fa difícil venir a treballar si no saps si et faran fora de casa". Per això van començar a treballar en l'àmbit de l'habitatge. Al principi, amb dues llars amb suport, per apostar per l'autonomia de les persones malaltes. "Intentem ser una entitat poc paternalista. Tractem amb persones adultes, que poden assumir les seves responsabilitats i els seus errors. Només que en alguns casos necessiten més suport o un suport diferent" apunta la gerent. En aquest sistema, les persones viuen a casa seva amb un suport de monitor que els ajuda unes hores a la setmana. "L'habitatge juga un paper important a l'hora de mantenir la feina. Si estàs pendent de desnonament, és difícil que arribis puntual o que et prenguis la medicació".

Dos serveis prelaborals més i la reformulació de la seva marca d'horticultura ecològica

Per celebrar els seus 25 anys, la Fundació Drissa obrirà dos serveis prelaborals a Blanes (Selva) i Platja d'Aro (Baix Empordà) i s'estrenarà en la gestió de residències dirigint la llar Marejol de Palafrugell (Baix Empordà). L'entitat també reformularà la seva marca d'horticultura ecològica, sota el nom de BDrissa.

Entrevista sencera amb Núria Martínez, gerent de la Fundació Drissa, aquí:

Núria Martínez, gerent de Drissa

19:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1711366849878/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00