El BalcóEl Balcó
Sociedad

La jubilació dels gossos policia: "Sempre serà un de la família"

El Ben, exmembre de la unitat canina dels Mossos, s'ha retrobat amb el seu company Víctor després de cinc anys

La jubilació dels gossos policia: "Sempre serà un de la família"

La jubilació dels gossos policia: "Sempre serà un de la família"

19:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713290674061/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui els protagonistes de 'El Balcó' són els gossos de la Unitat Canina dels Mossos. És la unitat de la qual parlem en casos com el que va passar diumenge a l'estació del Nord de Barcelona, quan els Mossos van tancar l'Estació després que s'hi detectés un objecte sospitós que va ser intervingut amb la unitat antiexplosius, el TEDAX. Va acabar sent una falsa alarma, però en aquest equip tan important hi treballen agents humans i també gossos que, com tothom, s'acaben jubilant.

La d'avui és la història del Ben, un gos policia que es va haver de jubilar als nou anys per una malaltia degenerativa que el deixava cec. Ell treballava amb en Víctor qui feia cinc anys que no el veia. Avui es retroben després d'aquest temps amb la nova família d'en Ben.

La connexió

"En Ben és molt especial per mi, va ser el meu primer gos". Així ha començat en Víctor parlant del seu antic company qui té una història molt especial perquè venia "de ser abandonat a Andalusia" i el van rescatar a una protectora de Terrassa. Després de treballar durant sis anys junts, el Ben va començar a perdre facultats.

La seva feina era detectar explosius. L'entrenament consistia a enviar el gos a 100 o 150 metres de distància, amb un punter làser, perquè localitzés l'objecte concret. En aquell moment havia de seure. El Ben buscava el víctor, però "a mesura que avançava la malaltia" no el veia i "es quedava dret" perquè no sabia ubicar el seu company.

El Víctor va viure la jubilació d'en Ben amb tristesa, ja que el vincle que van tenir va ser molt especial: "Hi ha gossos més primitius, que actuen per obediència, amb el Ben connectava", ha detallat en Víctor, qui també ha afegit que mirar-se als ulls entre guia i gos pot provocar oxitocina, una cosa que pensa que ell i en Ben tenien.

On és ara en Ben?

Des de fa cinc anys, el Ben viu amb la Montse i l’Emili, la seva nova família. La Montse tenia contacte amb els Mossos per la seva feina, i sempre bromejava sobre quedar-se amb algun d’aquests gossos. Un dia li van trucar per a proposar-li que es quedés amb el Ben, i ella no s’ho va pensar dos cops: “És una meravella tenir un gos entrenat que et fa cas”.

Al principi, el Ben encara no estava del tot cec com ara. Per això, durant aquest temps, la Montse ha continuat amagant-li la pilota o donant-li ordres, canviant una mica la metodologia. Però reconeix que les segueix complint: “És un gos que es fa estimar”. Això sí, en Ben “es torna boig” quan sona el timbre de casa, perquè “li molesta especialment”.

El Víctor ha afirmat que el Ben “no podia tenir una família millor”, i ha explicat que la Montse li envia fotografies i vídeos del de de tant en tant.

Altres jubilacions

Hi ha altres cossos com Guàrdia Civil i Policia Nacional on és més habitual que se'ls busqui una família que els pugui tractar de manera adequada, però a cossos com els Bombers, Agents Rurals o Mossos d'Esquadra el més freqüent és que acabin amb el seu guia. Al cos de la policia catalana, tenen entre cinc i deu jubilacions l'any. Gairebé un 80% dels gossos es queden amb el seu guia i si no molts cops amb una persona del mateix cos o amb coneguts directes, com és el cas del Ben, que no es va poder quedar amb el Víctor.

En Gerard és agent de la unitat canina, del grup de recerca de persones. Ha adoptat la Fosca, que és una gossa hiperactiva, que una dona va rescatar del carrer, però no se'n podia fer càrrec perquè necessitava uns nivells d'activitats altíssims. Un altre exemple és el de l'Àlex, agent del grup d'explosius que tenia un gos, en Hulk, que va viure amb ell tota la vida i que era inseparable de la seva filla. Ara té en Kai, que no ha de patir gens per la seva jubilació perquè també té un lloc a casa seva. De fet, el va adoptar abans que entrés a treballar a la unitat canina.

La Unitat canina

La Unitat Canina dels Mossos compta amb uns 65 gossos. D’aquests, uns 50 són a Sabadell, i la resta estan repartits per Girona, Tarragona i Lleida. El Víctor ha assenyalat que “hi ha races de gossos més bones que altres”, però això no és un factor decisiu a l’hora d’entrenar-los: "Han de comptar amb un instint de lluita elevat, però sense ser agressius, que vulguin lluitar i amb capacitat de recerca", ha detallat en Víctor. A més, també han de tenir com a mínim un any per començar l'entrenament.

Els Mossos disposen de tres especialitats detectores. La més nombrosa és la d’explosius, que realitza entre 2.500 i 3.000 serveis cada any. També està la detecció concreta d’estupefaents, bitllets de curs legal i armes. I hi ha un altre grup que es dedica a la recerca de persones vives i restes cadavèriques.

Tant la modalitat d’explosius com la de recerca requereixen molta distància i molta autonomia. En el cas de les drogues, sí que es pot treballar a una distància més curta. Durant el procés d’entrenament, els hi ofereixen premis i recompenses: "per ells és com jugar".

Els links de 'El Balcó'

Parlem de l'artista britànica Raye, que aquest cap de setmana en una entrevista a la Rolling Stone i des del festival Coachella, ha criticat que la indústria pagui tan poc als que escriuen cançons per altres artistes. Aquí el link de l'entrevista:

https://www.rollingstone.com/music/music-news/raye-coachella-green-room-songwriters-1235005031/

I aquí la seva actuació als premis Brits del mes de març que en Joan Bofill ens recomana veure:

Aquesta és la sèrie documental sobre el Cas Daniel Sancho que analitzem avui amb la Mònica Planas:

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00