Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Incrementen els anuncis sobre bicicletes gravats a Girona

Durant el 2023, la ciutat ha acollit 60 rodatges, entre llargmetratges, anuncis publicitaris o sessions de fotos

Laura Merino, tècnica de la Girona Film Office

Laura Merino, tècnica de la Girona Film Office / BAF

Es parla molt de Barcelona com a escenari de pel·lícules. No direm que "Girona més", però Girona també. Durant tot el 2023, la ciutat es van acollir 60 produccions, la majoria curtmetratges (13), però també llargmetratges (11), sessions fotogràfiques (11), espots publicitaris (7), documentals (4) i altres (14), que han deixat un impacte estimat de 270.000 euros a la ciutat. Segons Laura Merino, tècnica de la Girona Film Office, "el que crida més l'atenció a les produccions és el fet de tenir un Barri Vell tan ben conservat, amb poca intervenció contemporània, que pot evocar a l'època medieval". Des d'aquesta oficina es gestionen totes peticions de produccions de Girona. En els últims anys, han notat un increment de rodatges d'anuncis relacionats amb el món de la bicicleta, "tant de roba esportiva, com de bicicletes en si". Ho relacionen amb l'auge de turistes venen a les comarques de Girona a fer ciclisme.

El Barri Vell és la zona més demandada. En els últims anys ha sortit a sèries com l'espanyola "La Mesías" (2023), l'americana "Mrs. Davis" (2023) o la coreana "Memorias de la Alhambra" (2018), pel·lícules com "Las leyes de la frontera" (2021) o a l'anunci d'un videojoc de Pokémon. A part dels exteriors, també es demanen interiors com el de la Catedral, els Banys Àrabs o Sant Pere de Galligants. Segons Merino, però, la majoria de les gravacions encara es concentren a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. "Girona queda a la perifèria i només venen per localitzacions específiques, perquè no troben aquella ubicació enlloc més" apunta.

Les propostes arriben a l'oficina a través de diferents vies: per la Catalunya Film Comission, a la qual estan adherits, o directament pels localitzadors de les productores. "Moltes d'elles passen desapercebudes" explica Merino, "perquè són produccions d'estudiants, documentals... no som conscients que n'hi ha tantes".

La plaça dels Apòstols durant la gravació de la sèrie "Mrs. Davis", novembre del 2022

La plaça dels Apòstols durant la gravació de la sèrie "Mrs. Davis", novembre del 2022 / ACN

A més, la Catalunya Film Comission també assisteix a festivals, com Cannes, Berlín, Sant Sebastià per "vendre Girona" com a plató. I de tant en tant, s'organitzen "fan trips", on localitzadors de productores internacionals venen a visitar la ciutat. "I els expliquem que també tenim serveis, com càtering i allotjament. Un aspecte molt important". De fet, Merino insisteix en el fet que treballen perquè els rodatges tinguin un impacte econòmic per la ciutat. "Tot el que ens demanen des de la producció d'una pel·lícula o anunci, nosaltres mirem perquè contractin els serveis d'empreses locals. Els rodatges no han de ser una càrrega a escala municipal", apunta.

Com a curiositat, el Pont de l'Aurora, ubicat a l'entrada nord de Girona, és l'escenari de molts anuncis relacionats amb el cotxe. "Té unes línies molt contemporànies i a més, és fàcil de tallar perquè té alternatives de pas" anota Merino.

Des de la Girona Film Office, només apliquen taxes d'ocupació de la via pública als rodatges "publicitaris amb finalitats comercials". A més, si hi ha "serveis extres", com l'actuació de la policia o de personal de neteja, també repercuteix en el preu. En canvi, per reportatges, projectes culturals o de televisió, "entenem que és difusió de la imatge de la ciutat" i s'aplica l'exempció de les taxes.

Joc de trons: un abans i un després

Des de la Girona Film Office asseguren que el rodatge de Joc de Trons, el 2013, va suposar un abans i un després en la ciutat. "Hem demostrat que som una ciutat acollidora de rodatges, que podem acollir projectes grans, que tenen una afectació grossa i això ens va posar al mapa". Merino assegura que després d'aquest rodatge, en van venir d'altres que demanaven les "mateixes ubicacions".

La tècnica recorda que els van demanar que fossin molt curosos i que mantinguessin el secret, per la popularitat del projecte. "Tenen por dels espòilers, que la gent vingui i vegi algunes escenes... no volen que es filtri res de la trama" assegura Merino.

Un estudi encarregat per l'Ajuntament de Girona va fixar l'impacte mediàtic d'aquest rodatge per la ciutat en 3'5 milions d'euros.

Comença el rodatge de Joc de Trons a Girona

Comença el rodatge de Joc de Trons a Girona / ACN

2024: "pinta molt bé"

De moment, per aquest 2024 ja han fet unes 33 autoritzacions, que són més de la meitat dels rodatges de l'any passat. Però des de l'oficina són prudents, perquè "va a èpoques". Un dels espais que s'ha posat en funcionament és el plató del Modern. Aquest any, s'ha sol·licitat en 11 ocasions.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Laura Merino, tècnica del Girona Film Office

19:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714035033745/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00