Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Endesa "posa traves" a la primera comunitat energètica privada de Girona

6 dels 10 veïns d'aquesta comunitat no han rebut cap factura des que es van posar en marxa les plaques solars, el novembre de l'any passat

Les plaques de la primera comunitat energètica particular de Girona

Les plaques de la primera comunitat energètica particular de Girona / Cedida a Ràdio Girona

La primera comunitat energètica de particulars de Girona va començar a funcionar a finals de novembre del 2023. Des de llavors, 6 dels 10 veïns que en formen part, no han rebut cap factura i, per tant, no saben quant han de pagar ni quina quantitat se'ls hi compensa per l'energia produïda per les plaques solars que han instal·lat a la seva façana. Segons els veïns, el problema està en la distribuïdora, Endesa, que no fa arribar les dades del comptador a les diferents comercialitzadores (entre d'altres, la mateixa Endesa). Només els tres propietaris que tenen com a comercialitzadora Som Energia i les parts comunes (escales i garatge) que són d'Iberdrola, han rebut el cobrament. Segons un dels veïns i membre de la comunitat, Ferran Soler, des d'Endesa "no els interessa". "Una cosa és fer una gran instal·lació i que la controlin ells; una altra, són petites instal·lacions, que si anem sumant... són molts kW que no controlen, que no comercialitzen i, per tant, no els interessa. Com més pals a la roda, millor" assegura. A més, afegeix que ni l'administració pública es veu amb la força per planta'ls-hi cara.

Aquesta comunitat energètica formada només per particulars, ubicada prop del parc del Migdia de Girona, és pionera a la ciutat i a Catalunya. Els veïns de dos blocs contigus han instal·lat plaques fotovoltaiques a la façana, partint de la idea que "la teulada és de tots els veïns". De moment, només se'n beneficien 10 dels 30 veïns que hi ha, però s'han aprovat uns estatuts que garanteixen que en un futur, tots els veïns que vulguin, hi podran entrar. "En altres casos, les persones interessades en l'energia verda fan ells mateixos la instal·lació sense tenir en compte a la resta de veïns. Això, a la llarga, pot portar problemes, si algun veí nou s'hi vol sumar" explica Ferran Soler.

En el seu cas, "els veïns poden entrar a la comunitat energètica fins a arribar a la potència màxima que pot produir la teulada". I si s'hi arribés, s'hauria de repartir la producció entre ells, i compensar als impulsors la instal·lació inicial. A la seva teulada encara queda espai per instal·lar més plaques fotovoltaiques.

Malgrat tot, content amb la instal·lació

Ferran Soler ha assegurat a l'Aquí Girona que malgrat la situació, està content amb la instal·lació de plaques solars a la façana del seu edifici. Apunta que és una "qüestió de consciència, no tant d'economia". "Hem de començar a fer alguna cosa. Ens parlen de grans projectes, però una part de la solució passa per aquestes petites comunitats energètiques a façanes ben encarades, que n'hi ha moltes a Girona" explica. Segons Soler, amb 5 o 6 anys haurà amortitzat la instal·lació.

Entrevista sencera, aquí:

Endesa "posa traves" a la primera comunitat energètica particular de Girona

14:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714652610233/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00