Sociedad

Marta Alsina: "A l'administració pública hi ha molta burocràcia, i això el ciutadà no ho entén"

La defensora de la ciutadania destaca que en l'últim any han augmentat les queixes sobre tracte rebut per la policia municipal

Marta Alsina als estudis de Ràdio Girona

Marta Alsina als estudis de Ràdio Girona / BAF

La defensora de la ciutadania de Girona, Marta Alsina, va fer 1.359 actuacions durant el 2023. Això són gairebé 4 al dia. D'aquestes, 346 es van traduir en expedients. Fa uns dies Alsina va presentar la memòria anual al ple, i avui ha vingut a l'Aquí Girona a parlar-ne. Assegura que la seva feina "té un retorn" però, a vegades "l'Ajuntament no acaba complint les meves recomanacions". A més, destaca que l'actual govern actua "amb diligència, amb més rapidesa", que "s'han posat les piles" per donar resposta a aquestes qüestions. Malgrat això, apunta que l'administració "té un problema: que és lenta". "Hi ha molta burocràcia, molta necessitat de papers, i això el ciutadà no ho entén. Continuem amb un col·lapse important que es tradueix en una manca de resposta" ha apuntat.

Aquest any s'ha caracteritzat pels sorolls de terrasses i bars. "No és un tema nou" ha dit Marta Alsina, "són temes recurrents, però aquest any s'han incrementat les queixes en aquest sentit, sobretot de barris que no estan avasats al turisme". "El dret al descans, segons aquests veïns, sembla que està oblidat per l'Ajuntament". La defensora ha citat a bars de Santa Eugènia o el Güell.

Sobre la neteja, ha destacat que ja s'estan trobant amb casos de veïns que tiren la brossa a contenidors convencionals, perquè al seu barri han implantat el sistema de contenidors tancats.

La defensora també ha explicat que han augmentat el nombre de denúncies relacionades amb el tracte de la policia municipal. De les 34 que hem recollit, 12 -"i sorprèn, perquè mai n'haviem tingut tantes" apunta Alsina - han sigut pel tracte. Dues d'aquestes eren per discriminació lingüística, per no voler adreçar-se en català, i també han recollit alguna queixa per biaix racista. Pel que fa a les queixes per multes, Alsina ha assegurat que la gran majoria no es tramiten perquè estan ben posades, però s'han trobat amb dues situacions: que el ciutadà fa al·legacions i no es revisen les proves que aporta, o que es troben amb vulneració de drets en el tràmit. Per exemple, han trobat irregularitats a Correus, que no han fet arribar la notificació al ciutadà.

Alsina ha fet una crida que se senyalitzin els espais on es pot aparcar a Montilivi. "Molts veïns se'ls multa en un dia de cada dia, en canvi, en dia de partit no es multa a ningú" ha assegurat. També ha demanat a l'Ajuntament mà dura contra les ocupacions d'habitatge delinqüencials, que causen "conflictes veïnals, soroll i sensació d'inseguretat". En aquest sentit, ha demanat que facin ús de la llei d'habitatge, que permet requerir als grans tenidors que demanin què han fet per fer fora als ocupes. I que després actuïn: "Si ho han de portar al jutjat, que ho facin" ha assegurat.

Eliminació de la cita prèvia

Marta Alsina s'ha mostrat contenta perquè l'Ajuntament hagi suprimit la cita prèvia obligatòria. Precisament, aquesta va ser una de les demandes on l'any passat la defensora de la ciutadania va posar-hi el focus, subratllant que "no era legal imposar" aquest sistema. Ara bé, la defensora sí que ha admès que hi ha determinades àrees i serveis municipals on "està costant molt" suprimir les cites prèvies, bé sigui perquè hi manca personal, bé sigui per algun altre motiu.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Entrevista a Marta Alsina, defensora del ciutadà a Girona

18:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714652692780/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00