El BalcóEl Balcó
Sociedad | Actualidad

La política per les noves generacions: "Calen representants joves parlant directament amb joves"

A partir del debat electoral protagonitzat per joves de l'Espai Fontana, a El Balcó debatem sobre la relació entre política i les noves generacions

La política per les noves generacions: "Calen representants joves parlant directament amb joves"

La política per les noves generacions: "Calen representants joves parlant directament amb joves"

20:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715103843066/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A cinc dies de les eleccions catalanes, El Balcó ha volgut reflexionar sobre si els joves s'estan interessant per la campanya electoral i si els polítics s'estan concentrant en el que preocupa els joves. Ho hem fet a través d'un debat que es va fer ahir al barri de Gràcia de Barcelona, a l'Espai Fontana, protagonitzat per joves.

L'organitzava el Consell Nacional de la joventut de Catalunya i hi participaven joves de les diferents llistes electorals que es presenten aquest 12 de maig. A El Balcó hem parlat amb Ernest Montserrat, un dels organitzadors del debat, i amb la Marina, estudiant de periodisme, i el Gerard, graduat en producció audiovisual, dos joves de vint-i-u i vint-i-cinc anys per entendre com viu la política aquesta generació.

Un debat de joves per a joves

El debat va començar amb una intervenció partit per partit. Pràcticament tot amb un discurs molt marcat, que llençava un missatge que podria haver anat dirigit a joves com a altres votants. Va arribar un moment, però, que es va trencar aquesta dinàmica. Va ser el jove del PP qui va fer un discurs molt personalitzat dirigit explícitament als joves.

Els temes que més van tractar van ser l'habitatge, el pas de la universitat al món laboral i la salut mental. Pel que fa a l'habitatge és on va haver-hi més desacord, tot i que tots els candidats van apostar per augmentar l'habitatge públic i dedicar-hi un percentatge al voltant del 20% a joves d'entre 20 i 35 anys. La CUP i Comuns van anar més enllà, uns parlant de lloguers indefinits i els altres de castigar els grans propietaris.

Per la seva banda, el PSC es va limitar a defensar la regulació del lloguer que ha aprovat el govern espanyol i Esquerra va parlar d'ampliar-la, d'anar més enllà sobretot regulant els lloguers de temporada. Evidentment, PP i Ciutadans van criticar aquesta regulació i el partit taronja va defensar la promoció privada per augmentar l'oferta d'habitatge. Més enllà del lloguer, els joves de PP i Junts van parlar també de la compra d'habitatges i les ajudes que proposen perquè sigui viable.

Pel que fa a la universitat. Tots van estar a favor de reduir les taxes universitàries i sobretot van parlar de la necessitat que les pràctiques siguin remunerades. Des del PP fins a la CUP.

Per últim, el gran tema va ser la salut mental, on també va haver-hi molt de consens. Tots els joves de tots els partits van estar a favor d'augmentar els recursos per tenir més psicòlegs i psiquiatres a la sanitat pública. Més concretament, el PSC va proposar vincular-ho amb escoles i centres juvenils, Junts lligar-ho a l'atenció primària i Comuns crear una figura gratuïta a escala municipal. Esquerra i la CUP van anar més enllà i van proposar incidir en allò que hi ha darrere dels problemes de salut mental dels joves.

Les similituds amb la campanya

Sobre independentisme se'n va parlar poc. No va ser fins al final que ho van mencionar els representants de la CUP i Junts + Puigdemont per reivindicar la necessitat d'una lluita nacional. També ho van fer, de manera superficial, PP i Ciutadans, per criticar les polítiques dels últims anys d'ERC i Junts.

També va haver-hi similituds amb els debats convencionals dels caps de llista, com el clàssic moment en què es queden sense temps i la moderadora ha d'intervenir, o les pullitas que es tiren entre ells.

Des de l'organització, l'Ernest Montserrat, creu que el debat va anar com havia d'anar. Els hauria agradat que hi hagués anat més gent, però el format és el que creuen que funciona: "Calen representants joves parlant directament amb joves". Els temes els van triar a partir de les estratègies i objectius del Consell Nacional de Joventut de Catalunya, que alhora són els que plantegen i treballen els joves.

Els joves i la política

La Marina ha afirmat que ella segueix la campanya electoral sobretot per xarxes, a través dels comptes de mitjans de comunicació. També li agrada llegir entrevistes als candidats que es publiquen a la premsa escrita, tant les que són de contingut polític com les més disteses. En el cas del Gerard, també segueix la campanya majoritàriament per xarxes, tot i que reconeix que de vegades mira perfils de partits polítics.

Sobre el debat, els dos joves han coincidit en el fet que es van tractar temes que afecten directament les noves generacions. "Són temes que estan presents en moltes converses amb amics", ha assenyalat el Gerard. La Marina també ha destacat que algunes de les propostes que s'han fet eren "molt interessants".

Tot i això, tant la Marina com el Gerard creuen que existeix una "desafecció" entre els joves i la política, perquè moltes vegades "no hi ha preocupació per temes que afecten els joves". La Marina ha assenyalat que alguns dels seus amics ni tan sols aniran a votar: "Diuen que el seu vot no afectarà el resultat final".

Els links de 'El Balcó'

Repassem algunes de les cançons que s'escoltaran en la primera semifinal d'Eurovisió d'aquesta nit a Mälmo. Una de les favorites per guanyar és la de Croàcia:

O també escoltem avui al programa, la de Lituània:

La nova cançó protesta del raper nordamericà Macklemore, 'Hind's Hall', per donar suport a les protestes propalestina dels estudiants nord-americans i on li diu a Joe Biden que es foti, que no el votarà a la tardor a les eleccions presidencials.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00