Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

La biblioteca popular, amb Marta Cava

Amb una selecció de llibres que passen a mar

SECCIÓ. La biblioteca popular, amb Marta Cava

SECCIÓ. La biblioteca popular, amb Marta Cava

26:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715515874451/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp
Trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Subscriu-te ara

La biblioteca popular de la Marta Cava obre delegació a la platja. La nostra "recomanadora" literària favorita ens proposa una selecció de títols ambientats a mar (o a la vora). Aquí van:

1) Guanyaràs una mar llisa / Miquel Martín i Sierra (Periscopi)

Quan la Gona li explica a la seva filla la història del seu besavi Espiridó, la nena li fa una pregunta i la mare no sabrà respondre. A partir d'aquí, el dubte li planarà per sobre i començarà a preguntar als més grans, però, sobretot, farà recerca a biblioteques i arxius per trobar la història del besavi (i que bé que es mostri que a vegades la recerca no és bufar i fer ampolles i la importància de l'arxivística).

A més de la investigació, entre arxiu i arxiu, també coneixem la vida i l'obra de la Gona, una escriptora amb els peus a terra, apassionada de l'escriure, però també que combina la feina amb ser cartera. Una autora que entén l'ofici de manera diferent a la resta, que no vol formar part de certes dinàmiques i que, quan li diuen per què no marxa a Barcelona a triomfar, diu que no perquè vol quedar-se a casa seva, a la seva terra, amb les seves arrels, per ella i per la seva filla.

Així doncs, Martín fa una obra on barreja una llegenda que podria ser la de qualsevol poble de costa, una història familiar, un passat, un present, un futur però també les tècniques i les tàctiques d'una escriptora, que acaba sent rematat per un exercici metaliterari fantàstic.

2) Cap al far / Virginia Woolf (La casa dels clàssics)

Situada a l’illa escocesa d’Skye, en aquesta obra de Woolf explorem la vida d’una família que estiueja allà, i a partir del personatge principal, la senyora Ramsay, ens trobem la resta de personatges que orbiten al seu voltant i anem coneixent les seves històries a llarg d’una dècada, i sempre amb aquesta illa com a escenari principal. Un llibre introspectiu, on sobretot coneixem els personatges que giren entorn d'un far durant dues èpoques diferents.

Què pensen, què senten, com ho viuen, com és el pas del temps, les marques que deixa una guerra: d'aquelles novel·les que no hi passa res, però passen moltes coses.

3) El blat tendre / Colette (Viena edicions)

En Philippe i la Vinca es coneixen des de ben petits, ara passaran el seu últim estiu plegats, però serà ben diferent: ja no són dues criatures, la seva relació ha canviat, els seus cossos i la seva vida, també. Aquell sentiment que sembla amor però que ells encara no ho saben, senten alguna cosa, però no saben què és exactament.

Una història tendra i bonica.

4) La llum de les fondàries / Frances Hardinge (Casals)

Frances Hardinge és, possiblement, una de les millors escriptores de literatura juvenil actual. La llàstima és que, aquí, se la coneix poc i se'n parla poc d'ella (l'any passat, però, va guanyar el premi Llibreter). Les seves obres són escrites per fer una lectura amb calma, pausada, sense pressa.

Sovint associem 'ritme lent' com una cosa dolenta que li resta qualitat a l'obra, però no ha de ser així. Hardinge s'agafa el seu ritme per explicar les seves històries, no les força, no busca els temes recurrents dels que sovint s'abusen a la literatura juvenil. Escriu per a joves, però de tal manera, que no sembla que escriu per a ells i elles. Escriu tan bé, que fins i tot fa que jo gaudeixi de les seves històries de fantasia i mons imaginaris.

En la seva darrera novel·la, situada en ambients marítims i sota mar, apareixen deïtats i creences, aventures i viatges, vida i mort. En resum, una altra gran novel·la d'aquesta autora.

5) Narval, unicorn marí / Ben Clanton (Joventut)

Si teniu criatures lectores a prop, de ben segur que coneixen un dels nous fenòmens de la literatura infantil: l’unicorn marí Narval i la seva amiga Medu, com el ying i el yang, cada una tenen un caràcter diferent però, a la vegada, no poden viure l’un sense l’altra. Un còmic per a primers lectors, ple d’animals marins, festes i gofres. Fins al moment, podreu trobar.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00