Centenari Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1941, Muñeca Mariquita Pérez

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

100 anys amb la ràdio: 1941, Muñeca Mariquita Pérez

100 anys amb la ràdio: 1941, Muñeca Mariquita Pérez

02:18

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715680064571/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Aquell any 1941 va estar marcat per la Segona Guerra Mundial: l’Alemanya nazi va començar la invasió de la Unió Soviètica i els japonesos van atacar Pearl Harbor, cosa que va provocar que els Estats Units se sumessin al bàndol dels Aliats. Mentrestant a Espanya, el règim franquista afusellava al rector de la universitat de València i polític republicà, Joan Peset. A la ràdio d’això no se’n parlava. En canvi va començar a sonar un anunci de nines.

Mariquita Pérez va ser el regal somiat per les nenes dels 40 i els 50, però poques la van tenir perquè en plena postguerra era una joguina caríssima.

Aquesta nina va néixer el 1939, quan l’aristòcrata Leonor Coello va tenir la pensada de vestir la nina de la seva filla amb la mateixa roba que feia per la nena. Es diu que passejant per Sant Sebastià causaven tanta sensació que a l’acabar la guerra civil, Leonor es va associar amb el fabricant de joguines d’Alacant Santiago Molina per comercialitzar la idea. Així va posar a la venda una nena que es vestia de veritat, una cosa mai vista fins aleshores.

La van batejar com a Mariquita Pérez per fer-la el més popular possible. El nom era el diminutiu de María i el cognom era un dels més habituals entre la població espanyola. Primer es va començar a vendre a Madrid, i quan a partir de 1941 també es va distribuir a Catalunya, van fer campanyes publicitàries a la ràdio.

Uns anuncis que, evidentment, es basaven en els clixés sexistes que pregonava el règim franquista.

Una niña juega sonriente con su Mariquita Pérez, la muñeca más deseada en aquellos tiempos (Imagen tomada el 4 de Enero de 1955)

Una niña juega sonriente con su Mariquita Pérez, la muñeca más deseada en aquellos tiempos (Imagen tomada el 4 de Enero de 1955) / Fondo Santos Yubero/Comunidad de Madrid.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00